Hlavní obsah

V názoru na lepší svět hýří optimismem v Evropě nejvíce Češi s Poláky

Novinky, pit
Praha

Nejvíce optimisticky z evropských zemí vidí svět v roce 2011 Poláci (50 %) a Češi (45 %), přesto je populace prakticky všech evropských zemí výrazně pesimističtější k dalšímu vývoji než lidé z jiných světadílů. Vyplývá to výsledků průzkumu agentury Reuters a výzkumné společnosti Ipsos, kterého se účastnilo 19 687 respondentů z 25 zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky průzkumu ukazují, že pro polovinu světové populace nebyl rok 2010 příznivý. Přesto se většina dívá do budoucna s optimismem a věří, že se v roce 2011 situace zlepší. Celkem 51 % světové populace věří, že svět bude v roce 2011 lepším místem, než tomu bylo v roce 2010.

Co se týče české populace, rok 2010 byl z hlediska osobní situace již pro 55 % relativně dobrý, 70 % Čechů věří, že se v roce 2011 budou mít lépe. Celkem 87 % Čechů je rozhodnuto v roce 2011 udělat něco pro sebe nebo pro své blízké, 21 % chce trávit více času se svou rodinou, 19 % chce zhubnout, 18 % chce více vydělávat a více spořit.

Loni nejzachmuřenější Maďaři

„Řada aktuálních problematických témat diskutovaných napříč Evropskou unií má za následek i menší důvěru evropských národů v další vývoj. I přes všechny plusy/minusy je potěšitelné, že česká populace patří v porovnání s ostatními evropskými zeměmi mezi ty optimističtější,“ komentuje výsledky Tatiana Wartuschová z Ipsos.

Ze všech sledovaných zemí dopadlo nejhůře Maďarsko, kde až 78 % populace zastává názor, že rok 2010 byl pro ně a jejich rodinu špatný. Pro většinu Čechů (55 %) byl rok 2010 relativně dobrý, a řadí se tak s Německem a Švédskem mezi ty evropské země, kde převažuje s uplynulým rokem spíše spokojenost. Němci jsou však nejpesimističtější, pokud jde o pohled na rok 2011, kdy jen 21 % z nich věří, že letos bude svět lepším místem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám