Hlavní obsah

V Itálii dosáhly firemní dluhy jištěné státem tří bilionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké části evropských firem se daří snižovat své státem zajištěné dluhy, které vznikly v době uzávěr během koronavirové pandemie. Mezitím ovšem přišla další finanční zátěž v podobě vysokých cen energií, což představuje komplikace zejména pro Itálii. Tamní společnosti totiž mají z covidové doby stále velké dluhy a v kombinaci s energetickou krizí představují pro italskou vládu těžce řešitelný problém. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle zprávy Evropského orgánu pro bankovnictví z minulého měsíce měly italské společnosti k 30. červnu nesplacených 123,2 miliardy eur (bezmála tři biliony Kč) v úvěrech, které vznikly během pandemie a které jsou zajištěné státem.

Oproti prvnímu čtvrtletí tohoto roku šlo o nárůst ve výši 5,2 miliardy eur (126,6 miliardy Kč). Itálie má tak z členů eurozóny nejvyšší vládou garantovaný dluh, a to i přesto, že nejde o největší ekonomiku v regionu, podotkl Bloomberg.

Nový kabinet premiérky Giorgie Meloniové tak musí řešit, do jaké míry nadále podporovat firmy, které teď navíc bojují s vyššími náklady za energie ve zpomalujícím se ekonomickém prostředí.

Hlavní úlevou pro firmy je možnost rozložit si platby za energie až na dva roky. Další případné formy podpory ale podle odborníků celý problém jen dál odkládají. Navíc mohou být rizikové, neboť zadlužení firem se může stát v době přicházející recese neudržitelné, varoval Stefano Caselli, děkan SDA Bocconi School of Management v Miláně.

„Jsme na velmi tenkém ledě. Pokud systém vstoupí do recese a napětí na cenách energií zůstane vysoké, dluh firem se stane problémem,“ konstatoval.

ANALÝZA: Zadlužené Řecko a Itálie v problémech. Jejich bankrot však ECB nedovolí

Ekonomika

Příkladem je prodejce hraček Giochi Preziosi. Firma získala v roce 2020 od bank úvěr ve výši 85 milionů eur (zhruba 2,1 miliardy Kč), za nějž z 90 procent ručí italský stát. Začátkem letošního roku ale musely banky této společnosti úvěr prominout, protože nebyla schopna své závazky plnit.

A jak celý problém řešit? „Vlády stále více uznávají, že některé z těchto půjček budou muset být restrukturalizovány, přičemž nejjednodušším způsobem je prodloužení splatnosti. Hodně to bude záviset na tom, jak je půjčka hodnocena a kde se nachází v rámci kapitálové struktury,“ řekl Justin Holland, ředitel poradenské společnosti DC Advisory.

V Itálii mají státem garantované půjčky ve firmách obvykle vysoké postavení v kapitálové struktuře, což znamená, že v potenciálním scénáři restrukturalizace mají prioritu před splácením jiného dluhu, píše Bloomberg.

Čas na poplach zatím není

Odborníci navrhují vytvořit rámec, který by případné zhoršení situace s nesplácením těchto úvěrů nějakým způsobem řešil. Žádný konkrétní návrh však zatím neexistuje. Je to nejspíš dáno i tím, že bezprostřední nebezpečí korporacím zatím nehrozí. Podle již zmíněné zprávy Evropského orgánu pro bankovnictví je většina státem garantovaného dluhu splatná až po roce 2024.

„Jsme ve chvíli napětí, úrokové sazby se zvyšují a směřujeme do období, kdy tlak na společnosti bude stále růst a kdy finance budou mít větší váhu,“ řekl právník Carlo Massini z milánské pobočky advokátní kanceláře Hogan Lovells.

„Pokud jde o splátky, tak zatím neexistuje žádný okamžitý poplach,“ dodal. Jednoho dne se ale Itálie bude muset tomuto problému postavit čelem, uzavírá varovně Bloomberg.

Německo potáhne eurozónu do recese, tvrdí ekonomové

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám