Hlavní obsah

V EU přišlo za rok o práci pět miliónů lidí

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V EU za poslední rok přibylo již více než pět miliónů nezaměstnaných. Podle úterních údajů poskočila nezaměstnanost v EU a zemích eurozóny o desetinu procentního bodu. Bez práce je tak v celé Unii rovných devět procent lidí, v eurozóně dokonce 9,5 procenta. Vyplývá to z údajů uveřejněných na stránkách Eurostatu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Podle úřadu bylo v červenci v EU bez práce celkem 21,79 miliónu lidí. To je o pět miliónů víc než v předešlém roce. Co se týče míry nezaměstnanosti, jsou v jednotlivých členkých státech propastné rozdíly. Například nejméně lidí bez práce hlásí Nizozemko (3,4 procenta), Rakousko (4,4 procenta) či Kypr (5,5 procenta).

Naopak ve Španělsku je bez práce téměř pětina lidí. V Lotyšsku pak nezaměstnanost vyšplhala na 17,4 procenta, v Litvě pak na 16,7 procenta.

V Česku je podle Eurostatu 6,4 procenta nezaměstnaných, tedy stejně jako v Lucembursku. V rámci celé sedmadvacítky je to sedmá nejnižší míra nezaměstnanosti. Údaj však neodpovídá statistice, kterou uvádí každý měsíc ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle jeho metodiky bylo v červenci bez práce 8,4 procenta lidí, tedy přes 485 tisíc Čechů.

Nezaměstnanost ještě poroste

Před časem upozornil Mezinárodní měnový fond, že nezaměstnanost ve světě poroste ještě v příštím roce, ve vyspělých zemích dokonce i v roce 2011, a to navzdory očekávanému ekonomickému oživení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám