Hlavní obsah

V Číně začala jezdit první tramvaj v licenci Škoda

Právo, ib
Plzeň

Čína vyrobila první prototyp z Prahy známé tramvaje typu ForCity. Loni na něj nejlidnatější země světa získala desetiletou licenci od plzeňské Škody Transportation.

Foto: Škoda Transportation

Slavnostní představení tramvaje ForCity v Číně.

Článek

„Tramvaj vyrobená v Číně je připravena pro prezentaci potencionálním klientům,“ sdělil Tomáš Krsek, předseda představenstva společnosti Škoda Transportation. Čínská firma CSR Sifang Quingdao prototyp dokončila v polovině ledna a za účasti škodováckých techniků vůz absolvoval zkušební jízdy ve výrobním závodě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tramvaj ForCity v pražských ulicích

Přímo ve Škodě Transportation se loni proškolilo více než 150 čínských odborníků, školení budou pokračovat i letos. „V současnosti jsou tak v Číně připraveni nabízet tramvaj ForCity v tendrech, které vypisují čínská města,“ sdělila mluvčí plzeňských strojíren Lubomíra Černá.

V Číně je přes sto šedesát měst s více než miliónem obyvatel. „Kolejová vozidla by měla tvořit páteřní systém jejich veřejné dopravy,“ uvedla Černá.

Podle Petra Vízdala, ředitele Business developmentu Škody Transportation, je čínský trh velmi náročný na technologickou vyspělost produktů. „Požadují pouze světovou špičku. Z tohoto hlediska si velmi vážíme, že jsme tam loni prodali licenci na výrobu tramvají ForCity. Ty kromě Prahy jezdí i v lotyšské Rize,“ připomněl Vízdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám