Hlavní obsah

V Česku stoupl počet dolarových milionářů o třetinu

– Praha

Počet lidí s majetkem přesahujícím jeden milión dolarů (asi 18 miliónů korun) v České republice loni stoupl o více než 29 procent a dosáhl počtu 16 200 jedinců. To je více než například v sousedním Polsku s mnohem více obyvateli. Vyplývá to ze zprávy firem Capgemini a Merrill Lynch Global Wealth Management.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celosvětově se loni zvýšil počet dolarovývh milionářů o 8,2 procenta na 10,9 miliónu, a překonal tak úroveň před krizí v roce 2007. Jejich finanční bohatství vzrostlo o 9,7 procenta na 42,7 biliónů dolarů (asi 783 biliónů korun).

V USA, Japonsku a Německu je 53 procent všech milionářů. Vedou přitom USA s 3,1 miliónu boháčů. Oblast Asie a Tichomoří poprvé předstihla v počtu milionářů i ve výši majetku Evropu a zaujímá druhé místo.

V Evropě vzrostlo množství boháčů o šest procent na 3,1 miliónu lidí. Jejich majetek se zvýšil o sedm procent na 10,2 biliónu dolarů. Asie rostla o 9,7 procenta na 3,3 miliónu milionářů. Jejich majetek pak stoupl o 12 procent na 10,8 biliónu dolarů.

Zhruba dvě procenta milionářů tvoří mladí lidé do 31 let. Dalších 15 procent lidé mezi 31 a 45 lety. Největší podíl žen mezi milionáři je na severoamerickém kontinentu, kde tvoří 37 procent boháčů. V druhém Japonsku mají ženy podíl 32 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám