Hlavní obsah

V Česku loni poprvé v historii nezemřel ani jeden horník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při těžbě nerostných surovin a nakládání s výbušninami se v České republice v loňském roce podle dat Českého báňského úřadu poprvé v historii nestal žádný smrtelný úraz. Řekl to mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek. Podle něj výsledek nemusí souviset s útlumem těžby v ČR.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

V loňském roce se oproti roku 2020 zvýšila těžba černého uhlí a dobývání ostatních nerostů se pohybuje na přibližně stejné úrovni, uvedl. V roce 2020 zemřeli v hornictví dva lidé, v roce 2019 tři.

„Nulový počet smrtelných úrazů v hornictví, a také při používání a výrobě výbušnin v roce 2021 je velmi dobrá zpráva především s ohledem na vysokou míru rizika, které tyto činnosti přinášejí. Svědčí to o vysoké úrovni bezpečnosti práce v dozorovaných společnostech, na které se podílí i neustálý a důsledný tlak báňského úřadu v této oblasti,“ řekl předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka.

OKD letos vytěžilo víc uhlí, než plánovalo

Ekonomika

Podle něj je stále nutné připomínat, že tak rizikové činnosti, jako jsou hornictví nebo výroba a používání výbušnin, má jediná mimořádná událost potenciál ohrozit relativně velký počet osob. „Přeji si, aby nulový počet smrtelných úrazů nebyl vnímán jako úspěch, ale jako normální stav, o kterém budeme informovat každý rok,“ dodal.

Výbuch metanu v roce 2018

Výjimečný co do počtu úmrtí byl rok 2018, kdy zemřelo v hornictví 20 pracovníků. Největší podíl na tom měl výbuch metanu v dole ČSM 20. prosince, při kterém zemřelo 13 horníků. Výbuch patří k největším tragédiím, které se na území republiky staly od roku 1990.

Ve Stonavě zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. Jeden horník bojuje o život

Domácí

V roce 2016 a 2017 zemřeli shodně dva pracovníci. V roce 2015 zemřelo devět lidí, například při výbuchu metanu v černouhelném Dole Darkov společnosti OKD na Karvinsku zemřeli tři zaměstnanci. V roce 2014 zahynulo 11 lidí, listopadový otřes v Dole Karviná nepřežili tři horníci.

Český báňský úřad vykonává vrchní dozor nad veškerou hornickou činností. Kontroluje, zda dozorované organizace vykonávají tyto činnosti v souladu s horním zákonem, řídí a kontroluje činnost obvodních báňských úřadů. Provádí také šetření závažných důlních havárií.

Reklama

Výběr článků

Načítám