Hlavní obsah

OKD letos vytěžilo víc uhlí, než plánovalo

Těžební společnost OKD v letošním roce vytěžila víc uhlí, než plánovala. Hospodaření za rok 2021 uzavře se ziskem. Řekla to mluvčí firmy Naďa Chattová. Společnost takového výsledku dosáhla díky vyšší těžbě i růstu cen uhlí, naposledy byla v zisku v roce 2018. Těžba uhlí v Dole ČSM na Karvinsku, což je poslední místo v kraji, kde se černé uhlí ještě dobývá, by měla skončit v příštím roce.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Celková produkce dosáhla více než 2,5 milionu tun uhlí. Původní plán OKD tak byl překročen o více než 370 tisíc tun uhlí,“ uvedla Chattová. Původní plán podle ní překročily také tržby, a to o více než 40 procent. Loni OKD tržby za prodej vlastních výrobků a služeb klesly z 11,3 miliardy na 6,15 miliardy korun, ztrátu firma prohloubila na 2,437 miliardy korun z 861 milionů o rok dřív.

Kladný hospodářský výsledek podle předsedkyně představenstva Vandy Staňkové ovlivnila řada faktorů. „Především naše úspěchy v těžbě v průběhu celého roku, velmi příznivé ceny uhlí v posledních měsících, náš trvající důraz na kontrolu provozních nákladů, úspory v oblastech investic, nákupů i oprav, jakož i zvýšená efektivita zpracování naší produkce,“ řekla.

Plán těžby na rok 2022 předpokládá, že z Dolu ČSM bude vytěženo zhruba 1,3 milionu tun uhlí. „Plánujeme těžit celý příští rok naplno, během roku budou postupně ubývat ražby, tak jak budou dokončovány přípravy jednotlivých porubů,“ upřesnil ředitel provozu OKD David Hájek.

OKD odmítá zpochybňování smluv, vyjednali prý nejlepší podmínky

Ekonomika

Uhlí se v ostravsko-karvinském revíru začalo těžit v 70. letech 18. století, jeho dobývání tak k regionu patří zhruba 250 let. Těžba se už ale ekonomicky nevyplácí a jediný producent černého uhlí v Česku, společnost OKD, tak v posledních letech doly postupně zavírá.

Po vytěžení ekonomicky vytěžitelných zásob firma počítá s ukončením aktivní těžby uhlí ke konci roku 2022. Ještě v roce 1990 v dolech pracovalo přes 100 tisíc lidí, nyní jich zaměstnávají okolo 3500.

Reklama

Výběr článků

Načítám