Hlavní obsah

V Česku je dosud registrovaných 3886 ukrajinských aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé aut s ukrajinskou poznávací značkou v první polovině měsíce října registrovali 3886 vozidel, uvedlo na dotaz Novinek ministerstvo dopravy. To je zhruba desetina z odhadovaného počtu ukrajinských aut u nás. Čas na registraci je do konce roku.

Foto: Profimedia.cz

Auto s ukrajinskou SPZ

Článek

Registrace ukrajinských vozidel začala v říjnu, počet 3886 byl platný k pondělnímu večeru 16. října. Od ledna bude řízení ukrajinského vozidla bez evidence provozovatele přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 30 tisíc korun.

Nejčastěji byly mezi registrovanými ukrajinskými auty zastoupené značky Volkswagen, Škoda, Renault, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Opel, Toyota, Nissan a Kia. Registrace je proti klasickému zápisu do registru vozidel zjednodušená a zdarma.

„Je to jednoduchý úkon, s klasickou registrací vozidla se to nedá srovnávat. Komplikace hlášeny nemáme,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Začíná registrace ukrajinských aut, povinná bude od ledna

Domácí

Na dotaz, zda ke konci roku nehrozí fronty na úřadech, kde si lidé mimo jiné vyřizují i výměny řidičských průkazů, uvedl, že jde o jinou agendu, která s řidičáky nesouvisí.

Navíc u výměny řidičského průkazu lidé ve frontě vůbec stát nemusí, když si zažádají o výměnu on-line a rezervují si vyzvednutí na konkrétní čas.

Registrace ukrajinských vozidel se zavedla hlavně kvůli vymáhání přestupků, například rozesílání pokut z rychlostních radarů. Provozovatel auta musí uvést svou adresu v Česku.

Nemusí být přitom nutně současně majitelem vozidla. Provozovatelé se mohou zapisovat do evidence na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností.

Povinného ručení se podle ministerstva dopravy změna netýká.

„Těmto vozidlům zůstávají k dispozici stále jejich původní ukrajinské registrační značky, tudíž jedná se stále o ukrajinská vozidla, a musí být proto řádně pojištěná na Ukrajině,“ řekl Novinkám Tomáš Pavlík, mluvčí České asociace pojišťoven.

To se týká pojištění odpovědnosti vozidel i havarijního pojištění. U pojištění platí, že pokud nepojištěné ukrajinské vozidlo v Česku způsobí škodu, poškozenému ji uhradí Česká kancelář pojistitelů prostřednictvím Garančního fondu. Škodu pak vymáhá po viníkovi obdobně jako u českých nepojištěných řidičů.

Česká kancelář pojistitelů letos v létě odhadovala, že v Česku jezdí 38 tisíc ukrajinských aut, z nichž zhruba 4000 nebyly pojištěny.

Řidičák už v sedmnácti. Při jízdě pomůže i strýc

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám