Hlavní obsah

V aféře Parmalat začaly italské orgány vyšetřovat sedm bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Italští vyšetřující soudci zařadili na seznam vyšetřovaných v kauze potravinářské skupiny Parmalat pět velkých mezinárodních bank a dva domácí ústavy, uvedly dnes italské agentury ANSA a AGI. Vyšetřování se snaží vyjasnit okolnosti největšího účetního podvodu v Evropě.

Foto: Lucie Balcarová

Bohumínští strážníci při kontrole sběren.

Článek

Oficiálně začaly italské orgány vyšetřovat banky Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank, Morgan Stanley a UBS ze zahraničních institucí a z domácích Banca Popolare di Lodi a dceřiný investiční fond Nextra banky Intesa, uvedly agentury. Pokud se to potvrdí, budou to první banky, s nimiž bylo v kauze Parmalat oficiálně zahájeno vyšetřování.

Na seznamu vyšetřovaných byla zatím řada jednotlivců, především vedoucích činitelů Parmalatu, ale také italských poboček auditorských firem Grant Thornton a Deloitte Touche. Od prosince, kdy skandál vypukl, je zatčeno zatím 11 lidí, včetně zakladatele skupiny Calista Tanziho a bývalých finančních ředitelů.

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, jakým způsobem manažeři Parmalatu více než deset let vytvářeli a zakrývali díry v účetnictví, přesahující deset miliard eur. Jejich pozornost se brzy zaměřila na banky, které v uplynulých letech navzdory špatné finanční situaci firmy prodaly investorům dluhopisy Parmalatu v hodnotě miliard eur. Úřady již ve všech vyšetřovaných bankách a některých dalších provedly policejní prohlídky. Mluvčí UBS dnes agentuře Reuters řekl, že banka o žádném oficiálním vyšetřování neví. Ostatní mezinárodní banky záležitost komentovat odmítly.

Zařazení na seznam vyšetřovaných může vést k pozdějšímu vznesení obvinění bank nebo jejich zaměstnanců. Mezi zařazením na seznam a vyrozuměním o tomto kroku je v Itálii často časové zpoždění. V kauze Parmalat, která je již vyšetřována sedm týdnů, zatím vyšetřovatelé žádné obvinění nevznesli.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám