Hlavní obsah

Ústecku opět hrozí zastavení autobusové dopravy

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Dopravní zmatek, který postihl Ústecký kraj během čtyř dní v uplynulém týdnu, se brzy může opakovat. Podle nedělního vyjádření ředitele Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) Pavla Knechta v České televizi i pro Právo se autobusy můžou znovu zastavit v případě, že firma nedostane od kraje zaplacený dluh.

Článek

Krizi způsobil spor DPÚK s Ústeckým krajem o úhradu ztrátových linek, kdy dopravce přestal provozovat 2 700 spojů. Kraj s ním rozvázal smlouvu 1. května, dopravce ale dopravu stále zajišťoval. Když kraj řekl, že mu ztráty nezaplatí, jezdit přestal.

Šestnáctimiliónová záloha, kterou může DPÚK od kraje získat již v pondělí 7. srpna v případě, že vstoupí v platnost takzvané vrchnostenské nařízení, kterým kraj nařídil obnovit dopravu, bude dopravci stačit zhruba na dva týdny. Knecht i hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) v neděli Právu ale řekli, že v pondělí budou opět jednat.

"Pokud budou dodrženy zákony, doprava přerušena nebude," řekl Šulc s tím, že v záloze je ještě vítěz výběrového řízení ČSAD Česká Lípa. Ten si ale odmítl od kraje převzít licence k provozování osobní přepravy kvůli údajným právním nesrovnalostem. DPÚK obnovil v pátek 4. srpna dopravu na všech spojích, které v úterý odstavil.

Pokud by kraj podle Ženkla donutil vrchnostenským nařízením DPÚK provozovat spoje již 31. července, k výpadku autobusových linek by nedošlo.

Podle Knechta jsou ztrátové spoje na všech linkách. "Některé více, některé méně a přímo to souvisí s tím, kolik spojů denně se na základě požadavku obecních úřadů na konkrétní lince pro občany provozuje," řekl Knecht.

Reklama

Související témata:

Související články

Dopravní podnik obnovil dopravu na Ústecku

Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) obnovil v pátek v šest hodin odpoledne dopravu v Ústeckém kraji. Zastavil ji v úterý, protože kraj mu neplatí ztráty...

Výběr článků

Načítám