Hlavní obsah

Úroky u hypoték spadly na historická minima

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Úrokové sazby u hypoték jsou v současné době na historickém minimu. Kdo si chce nyní pomocí hypotéčního úvěru vyřešit otázku bydlení, rozhodně neprohloupí. Úvěry se stejným, zafixovaným, úrokem pod hranicí čtyř procent s pětiletou splatností už nabízí řada bank.

Foto: Euronova
Článek

Například ČSOB od pondělí zlevnila standardní hypotéční úvěry i hypotéky na družstevní bydlení. Nejvíce přitom snížila základní sazbu právě u úvěru s pětiletou, tedy na trhu nejžádanější, dobou fixace úroku, a to o výrazných 0,35 procenta. Ta teď začíná na 3,95 procenta, klient si ale musí u banky uzavřít pojištění a přijmout i další produkty, aby mohl na tento nejnižší úrok dosáhnout.

"Měsíční splátka u miliónové hypotéky se nyní dostává výrazně pod pět tisíc korun. Při započtení maximálního daňového odpočtu zaplatí klient banky v prvním roce splácení hypotéky jen 3701 Kč měsíčně," uvedl Pavel Hejzlar z ČSOB.

Snížit sazby u úvěrů se však rozhodly i konkurenční banky. Například Hypoteční banka nabízí do konce dubna nižší úročení u hypoték s úrokem zafixovaným na jeden rok a na tři a pět let. Úvěr s pětiletou fixací je v ní možné získat od 3,99 procenta.

Raigffeaisebank hypotéky zjednodušila

Dostupnost hypoték nyní zvýšila i Raiffeisenbank. Zatímco doposud klient bance doručil fakturu a ta ji uhradila, nyní se celý proces obrátí a údajně tak zjednoduší. Klient si teď může určit výši prostředků, která je omezena pouze hodnotou zastavené nemovitosti. Banka mu tyto požadované peníze převede na účet a klient tak získává hotovost, se kterou může disponovat. Účelové proinvestování vyčerpané částky doloží bance následně.

"Výstavbu nemovitosti doposud doprovázely časté návštěvy banky, kdy klient přinášel faktury k proplacení. Část stavebních materiálů navíc bylo nutné hradit z vlastních zdrojů. Veškeré tyto potíže nyní klientům odpadnou," uvedl produktový manažer hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Marek Richter.

Nízké úroky bankám kompenzují poplatky

Bankovní domy nyní snižují také úrokové sazby u velmi dlouhých dob fixací. V některých z nich lze zafixovat úrokovou sazbu po dobu až 25 let pod úrovní pěti procent. "Pro zájemce o hypotéku, kteří chtějí mít jistotu nízké splátky po co nejdelší dobu, to znamená opravdu jedinečnou příležitost," řekl Hejzlar.

K příznivé situaci na trhu hypotéčních produktů pro spotřebitele přispívá podle odborníků několik faktorů. V první řadě je to dlouhodobý klid, který klíčovým sazbám na mezibankovním trhu naordinovala Česká národní banka. Po Novém roce navíc tyto sazby ještě snížila.

Druhým důvodem je poměrně silná konkurence v tomto segmentu, která nutí banky předhánět se v nejvýhodnějších nabídkách. Pro silné populační ročníky z konce sedmdesátých let není otázka bydlení stále dořešena a banky si dobře uvědomují, že ve hře jsou dlouhodobé zisky z takřka bezrizikových investic. Zájem lidí o nákup bytu či domu byl přitom loni rekordní. Některé banky poskytly až o dvě třetiny více nových půjček na bydlení než v roce 2003.

Bankovní domy si také mohou dovolit jít se sazbami dolů, protože v posledních letech dosahují rekordních zisků a současně zvedají poplatky za své služby. Podle ekonomů trend nízkých sazeb ještě minimálně půl roku vydrží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám