Hlavní obsah

Úrodu rýže ohrožuje špatné počasí, její cena může zvýšit inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříznivé počasí v mnoha asijských zemích, kde se pěstuje rýže, ohrožuje úrodu této klíčové plodiny. Upozorňují na to analytici, kteří sledují trh potravinářských komodit. Podle nich mohou tyto problémy přispět k dalšímu růstu už tak vysoké inflace. Počasí ohrožuje také úrodu rýže v Indii, která je největším světovým exportérem.

Foto: Amit Dave, Reuters

Farmáři na rýžových polích v indickém městě Ahmadábád

Článek

Rýže dosud odolávala trendu rostoucích cen potravin, protože v posledních dvou letech byla ve světě vysoká úroda a také vývozci jí měli dost naskladněno. A to v situaci, kdy pandemická omezení, problémy v dodavatelských řetězcích a válka na Ukrajině v poslední době přispěly k růstu cen dalších obilovin.

Nepřízeň počasí v hlavních vývozních zemích Asie, která se na pěstování rýže ve světě podílí zhruba z 90 procent, dosavadní vývoj cen patrně změní.

„U cen rýže je zde potenciál k růstu a je možné, že odhad sklizně v hlavních exportních zemích se začne snižovat,“ řekl agentuře Reuters ekonom australského finančního ústavu National Australia Bank Phin Ziebell, který se věnuje zemědělským komoditám.

Světové ceny potravin v červenci výrazně klesly

Ekonomika

Slabé deště v indickém obilném pásu, vlna veder v Číně, záplavy v Bangladéši a horší odhad sklizně ve Vietnamu mohou přispět k poklesu výnosů hned ve čtyřech z pěti největších pěstitelských zemí na světě.

„Rýže zůstala dostupná, i když ceny potravin obecně už na začátku letošního roku vystoupily na rekord,“ řekla ekonomka Shirley Mustafaová z Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

„Teď jsme svědky komplikací, které v některých klíčových zemích pro pěstování rýže souvisejí s počasím, včetně Indie, Číny a Bangladéše. To by mohlo vést k poklesu úrody, jestliže se tam v nejbližších týdnech nezlepší podmínky,“ dodala.

Letošní pokles o 13 procent

V Indii se rýže pěstuje zejména ve státech Bihár, Džharkhand, Bangla a Uttarpradéš, které se ale v letošním období dešťů potýkají se srážkovým deficitem v rozsahu až 45 procent. To v letošním roce částečně způsobilo pokles pěstování rýže o 13 procent.

Něco tady nehraje. Cena pšenice je zpět na úrovni před válkou, pečivo však nezlevňuje

Ekonomika

Výsledkem by tak mohla být o deset milionů tun nižší sklizeň, což proti loňsku odpovídá zhruba osmiprocentnímu poklesu, poznamenal šéf indického sdružení vývozců rýže B.V. Krišna Rao.

Mezitím se snižuje i plocha, na které se rýže pěstuje. Rao vysvětlil, že někteří farmáři se místo pěstování rýže začali věnovat pěstování luštěnin a olejnin.

Rýže, která se v Indii vysévá v létě, se na celoroční sklizni podílí z více než 85 procent. V minulé sezoně, která skončila v červnu letošního roku, produkce rýže v Indii vystoupila na rekordních 129,66 milionu tun.

Ukrajina v červenci zvýšila export zemědělských produktů

Ekonomika

Velké zásoby

Zásoby rýže, a to jak zpracované, tak té nezpracované, v Indii k 1. červenci činily 55 milionů tun. Cíl přitom činil 13,54 milionu tun. To je i jeden z hlavních důvodů, proč zůstaly ceny rýže v posledním roce tak nízko.

Druhým důvodem je fakt, že Indie loni vyvezla rekordních 21,5 milionu tun. To je více, než kolik rýže vyvezli další čtyři největší exportéři dohromady, a sice Thajsko, Vietnam, Pákistán a Spojené státy.

Příznivá není situace ani v Číně, tedy zemi, která je největším konzumentem i dovozcem rýže. Kvůli horku jí klesly výnosy a očekává se, že v sezoně 2022 až 2023 zvýší dovoz na rekordních šest milionů tun, uvedlo americké ministerstvo zemědělství. Před rokem Čína dovezla 5,9 milionu tun rýže.

Reklama

Výběr článků

Načítám