Hlavní obsah

Urban popřel seznam zveřejněných nepoctivých benzínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban v úterý opět odmítl zveřejnit seznam benzínek, které prodávají naftu ředěnou topnými oleji. Seznam tří společností, kde se podle serveru Euro Online měla pančovaná nafta prodávat, označil za nesmyslný.

Článek

"Jedna z těch firem vůbec neexistuje," řekl Urban. Podle Eura Online byly na seznamu čerpací stanice společností SS Petrol, Silmet Oil a Unicorn - Market. Podle obchodního restříku neexistuje firma SS Petrol.

Ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Pěkný navíc řekl, že další ze společností prošla všemi testy inspekce bez nálezu jakékoliv závadné nafty. "Jsou to firmy, kterých se tento problém vůbec netýká. Společnost Silmet byla u nás kontrolována několik let a nikdy se nestalo, že by její podniky nevyhověly jakostním požadavkům," řekl Pěkný.

Testy ČOI z před několika týdnů prokázaly u některých vzorků nafty vysoký obsah síry. Vzorky navíc měly nevyhovující průběh destilační zkoušky. Zatím není jasné, zda se nafta ředila u pump nebo už u distributorů a čerpací stanice o tom nemusely ani vědět.

Nafta může poškodit motor

Při prodeji ředěné nafty přitom dochází k velkým daňovým únikům. Zatímco za litr nafty se platí spotřebitelská daň 9,90 koruny, topný olej, který do ní pachatelé přidávali, spotřebitelské dani nepodléhá. V benzínu inspekce objevila technický benzín.

Věc nyní vyšetřuje policie. Na to se právě Urban odvolává, když seznam čerpacích stanic tají. Nekvalitní nafta ovšem v některých případech může i poškodit motor. Proto proti zatajování míst, kde se prodává, protestovalo Sdružení obrany spotřebitelů.

Dva měsíce na dohodu

Podle Pěkného se výsledky kontrol v posledních dnech zlepšily. "Aktuálně odebrané vzorky vykazují minimální odchylky od zákonných norem. Podstatně jsme zvýšili počet odběrů po celé republice," řekl šéf ČOI.

Spolu s Urbanem navrhne, aby se prodejci a distributoři pohonných hmot sami dohodli na systému kontroly kvality benzínu a nafty.  Mají na to dva měsíce. Pokud se nedohodnou, zavede ministerstvo a ČOI vlastní systém kontrol a nových povinností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám