Hlavní obsah

Úřady práce se zaměří na lidi se základním vzděláním i rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se základním vzděláním, rodiče dětí mladší deseti let, dlouhodobě nezaměstnaní, lidé starší 55 nebo naopak mladší 26 let – ti všichni patří do skupiny lidí, jimž by se měli úředníci na úřadech práce přednostně věnovat a sestavovat s nimi individuální akční plány.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ty mají těmto lidem pomoci snáz najít zaměstnání, ale zbavit se i dalších problémů, jako jsou například zadlužení.

Vyplývá to z balíčku zákonů o integračním sociálním podniku, který ve středu poslal vláda do Poslanecké sněmovny. Tento plán by se mohl začít sestavovat již tři měsíce poté, co se dotyční lidé evidují na úřadu práce.

Dvěma stům komunistických funkcionářů klesne důchod. Další to teprve čeká

Domácí

V rámci tohoto individuálního akčního plánu by se podle dřívějších vyjádření měli úředníci na řešení situace těchto lidí spolupracovat i s dalšími organizacemi, například protidluhovými poradnami či vzdělávacími institucemi.

Bývalí vězni i děti z dětských domovů

Návrh je součástí širšího plánu, kterým chce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) upravit postavení sociálních podniků, jež poskytují práci obtížně zaměstnatelným lidem. „Nastavujeme tím, jakým způsobem pomáhat a zapojoval lidi s různým typem handicapu. Tedy nejenom osoby se zdravotním postižením, na který dáváme příspěvek na zaměstnávání, ale také další skupiny osob, které potřebují určitou míru pomoci, doprovázení, a to jsou lidi s určitou mírou handicapu,“ řekl Jurečka.

Doposud se zaměřují sociální podniky převážně na zdravotně handicapované, byť jsou i výjimky. Podle ministra by mohly pomáhat například i lidem po výkonu trestu, léčbě závislostí, šedesátníkům či mladým lidem vycházejícím z dětských domovů. Měly by jim poskytovat i sociální poradenství.

Nově by jim systém podle Jurečky poskytoval příspěvky ve třech kategoriích – za zdravotně znevýhodněné zaměstnance, za sociálně znevýhodněné a motivační bonus za dlouhodobý návrat člověka na běžný pracovní trh.

Zákon a související novely ještě musejí schválit zákonodárci a podepsat prezident.

Podvodných webů přibývá, cílí na klienty bank

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám