Hlavní obsah

ÚOHS musí znovu posoudit nákup akcií Libereckým krajem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se musí znovu zabývat nákupem akcií dopravců, který chtěl uskutečnit Liberecký kraj. Antimonopolnímu úřadu to nařídil Krajský soud v Brně. ÚOHS v roce 2017 rozhodl, že akcie nesmí kraj koupit přímo, ale musí vyhlásit veřejnou zakázku. Soud teď rozhodnutí zrušil a vrátil věc úřadu k novému projednání. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na úřední desce soudu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se musí znovu zabývat nákupem akcií dopravců, který chtěl uskutečnit Liberecký kraj.

Článek

Liberecký kraj mimo zadávací řízení připravoval nákup akcií ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa a společnosti BusLine, aby tak vyřešil potíže se zajištěním veřejné dopravy v kraji. Jako nejjednodušší a nejlevnější variantu pro vytvoření vlastního dopravce doporučili odborníci nákup akcií existující firmy.

Nejdál se dostala jednání s ČSAD Liberec. Kraj chtěl za 14,353 milionu korun odkoupit 86 procent akcií od majoritního vlastníka.

Liberecký kraj bude mít vlastní autobusovou společnost

Ekonomika

Dalších 20 milionů se chystal do firmy investovat, protože dopravce byl na pokraji insolvence. Dohodu schválili krajští radní i valná hromada dopravce, nakonec ale ke koupi nedošlo.

Záměr napadla u ÚOHS konkurenční společnost BusLine kvůli údajnému obcházení zákona o veřejných zakázkách. Úřad nejprve pochybení neshledal, pak jí dal ale za pravdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám