Hlavní obsah

Unipetrol odvrátil pokles

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

Obchodování na pražské burze začalo ve čtvrtek růstem, později však zájem polevil a nejsilnější akcie oslabovaly. Nejvíce ztrácela Komerční banka, dařilo se za nízkých objemů obchodů akciím CME a Orco. Výběr zisků nakonec těsně převládl, a tak index PX 50 klesl o nepatrných 0,03 procenta na 1291,6 bodu.

Článek

Unipetrol posílil o 2,10 procenta na 180,50 Kč. Podle obchodníků měly nákupní objednávky v průběhu dne omezení u hranice 177 Kč, odpolední pokles kursu se však podařilo vyrovnat a titul v samém závěru seance přece jen zpevnil. Komerční banka uzavřela na 3313 Kč se úbytkem 0,78 procenta, Erste Bank oslabila o 0,30 procenta na 1315 Kč.

ČEZ ztratil 0,16 procenta a uzavřel na 548,90 Kč. Ministerstvo financí chce s novelou zákona o FNM prosadit, aby 88 miliard korun z budoucího prodeje společnosti ČEZ bylo použito na úhradu ekologických závazků a zbytek zůstal na rozjezd důchodové reformy. Po zrušení FNM na konci letošního roku budou akcie ČEZ v držení státu převedeny na ministerstvo financí.

Nucený správce obchodníka s cennými papíry Americas International Brokers by mohl do konce srpna skončit všechny kontrolní činnosti. Činit jakékoliv závěry je v tuto chvíli předčasné, uvedl správce Zdeněk Švancara. AIB skončil v nucené správě koncem května pro řadu prohřešků a část zaměstnanců čelí i trestnímu oznámení.

Většinový vlastník a ředitel AIB David Marášek sdělil, že spolu s dalšími akcionáři připravil řešení, jak firmu vyvést z potíží a vyrovnat se s zákazníky. Klíčová valná hromada by se měla uskutečnit ještě do konce srpna. Rozhodující pravomoci ve firmě má nyní ale správce.

Evropské akcie ve čtvrtek dále oslabovaly. Podobně jako na amerických trzích klesaly kursy cenných papírů ropných firem po snížení ceny ropy v předchozích dnech. Akcie Royal Bank of Scotland posílily o 2,4 procenta po informaci, že tento peněžní ústav koupí 10procentní podíl v Bank of China.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám