Hlavní obsah

Unipetrol loni vydělal téměř 9 miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrochemický holding Unipetrol, který provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina, loni zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 8,7 miliardy korun. Tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy, informovala ve čtvrtek firma.

Foto: Unipetrol

Rafinérie společnosti Unipetrol

Článek

K lepším výsledkům Unipetrolu pomohla dobrá kondice ekonomiky, vysoké využití výrobních kapacit i příjmy z pojištění za havárie v roce 2015.

„Loňský rok byl v mnoha ohledech rekordní. Zvýšili jsme tržby a provozní zisk na historickou úroveň, pokračovali jsme v mohutných investicích do modernizace a rozvoje našich klíčových výrobních jednotek. V maloobchodním segmentu jsme investovali do rozšiřování počtu čerpacích stanic a jejich modernizace. Benzina díky tomu navýšila své vedoucí postavení na trhu a překročila dvacetiprocentní hranici tržního podílu,“ řekl generální ředitel Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

Unipetrol postupně přebírá 63 čerpacích stanic od společnosti OMV, dosud jich převzal 56 a ke konci roku tak Benzina měla 401 čerpacích stanic.

V rafinérské a petrochemické části vykázal loni holding provozní zisk 13,5 miliardy, což bylo o 21 procent více než předloni. Prodejní objem u rafinérských produktů stoupl o devět procent na 6,8 miliónu tun.

Vydělává i Spolana

U petrochemických produktů dosáhl růst dokonce 86 procent na zhruba dva milióny tun, podle Unipetrolu díky značnému zvýšení využití etylenové jednotky. Její provoz v létě roku 2015 omezil až do podzimu 2016 požár.

Téměř čtvrtinový podíl na objemu prodeje petrochemických produktů holdingu měla neratovická chemička Spolana, která uzavřela minulý rok čistým ziskem 433,5 miliónu.

Unipetrol patří polské firmě PKN Orlen. Té loni ve 4. čtvrtletí klesl zisk o 11 procent na 1,59 miliardy PLN (9,7 miliardy korun), protože vyšší ceny ropy snížily rafinérské marže.

Reklama

Související články

Hlavní hráči změnili výpočet ceny benzínu

Společnosti Unipetrol a MOL, dva největší dodavatelé pohonných hmot v České republice, změnily od ledna způsob výpočtu cen pohonných hmot. Používají k tomu...

Výběr článků

Načítám