Hlavní obsah

J&T prodá svůj menšinový podíl v Unipetrolu Polákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská investiční skupina J&T, prodá své akcie petrochemického holdingu Unipetrol polské firmě PKN Orlen. Ve středu to oznámil zástupce Paulinino Limited Pavel Muchna. Paulinino Limited je největším minoritním akcionářem Unipetrolu, vlastní 20,03 procenta.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

PKN Orlen má nyní téměř 63 procent Unipetrolu a nabídla odkup menšinových podílů.

Podmínky nabídky ze strany PKN Orlen vyhodnotila Paulinino Limited jako přiměřené, uvedl Muchna.

PKN Orlen nabízí za akcii Unipetrolu 380 korun, svůj podíl plánuje zvýšit na aspoň 90 procent. Vyhradila si ale právo vzdát se dosažení 90procentního podílu. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií začíná 28. prosince a končí 30. ledna. Vypořádání transakce je plánované na 23. února příštího roku.

Hádky na valné hromadě

„Bude-li návrh realizován, skončí tím naše více než desetiletá investice v Unipetrolu,” podotkl Muchna. Paulinino Limited podle něj před souhlasem s transakcí zvážila finanční zdraví Unipetrolu, výhled marží a cen ropy.

Polský server Puls Biznesu v červnu uvedl, že PKN Orlen by rád převzal podíl J, aby v Unipetrolu ukončil spory. Ty se projevily třeba na červnové valné hromadě, kterou do nočních hodin protáhlo zodpovídání otázek, které minoritní akcionáři pokládali vedení firmy. Paulinino Limited vedení Unipetrolu kritizovalo mimo jiné v otázce koupě neratovické společnosti Spolana.

Unipetrolu patří největší tuzemská síť čerpacích stanic Benzina a rafinérie v Kralupech a Litvínově. Je součástí PKN Orlen od roku 2005. Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun.

J je původem slovenská finanční skupina, kterou založili počátkem devadesátých let Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč. Menšinový podíl v J vlastní čínská CEFC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám