Hlavní obsah

Unipetrol loni skončil ve ztrátě 1,4 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petrochemický holding Unipetrol v loňském roce hospodařil se ztrátou 1,396 miliardy korun. Jedná se o zlepšení, neboť v roce 2012 se ztráta vyšplhala na 3,098 miliardy korun. Tržby firmy klesly o sedm procent na 99,415 miliardy korun. O polovinu větší ztrátu než před rokem vykázal za poslední loňský kvartál majitel Unipetrolu, polský koncern PKN Orlen.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí loňského roku skončil Unipetrol v čisté ztrátě 690 miliónů korun, ve stejném období roku 2012 vykázal ztrátu 2,78 miliardy korun. Tržby za poslední loňské čtvrtletí klesly meziročně o pět procent na 25,07 miliardy korun.

PKN Orlen zaznamenal za poslední čtvrtletí loňského roku 2013 čistou ztrátu 422 miliónů zlotých (2,7 miliardy korun), což je o 50 procent více než před rokem. Výsledek ovlivnily rekordně nízké rafinérské marže.

Hlavním tvůrcem zisku Unipetrolu byl stejně jako předloni petrochemický segment, který vykázal v loňském roce provozní zisk 807,1 miliónu korun. Naopak provozní ztráta rafinérského segmentu činila 1,741 miliardy korun. Příčinou byl zejména výrazný pokles marží jak na benzínu, tak na naftě. Maloobchodní segment měl loni provozní zisk 185,3 miliónu korun.

V letošním roce společnost plánuje mimo jiné zvýšení prodejů v rafinérském a maloobchodním segmentu sektoru díky omezení takzvané šedé zóny, investování do synergií mezi rafinérským a petrochemickým segmentem nebo zvýšení tržního podílu maloobchodního segmentu a zvýšení nepalivových prodejů díky očekávanému ekonomickému oživení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám