Hlavní obsah

UNESCO: Mrakodrapy v Praze na Pankráci musí být nižší

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

O desítky metrů musí být sníženy plánované mrakodrapy na pražské Pankráci. S rozhodnutím přišel Výbor světového dědictví UNESCO, Praha by prý výškovými budovami mohla přijít o jedno z nejzachovalejších panoramat historického města.

Článek

"Rozhodnutí jsou pro Českou republiku právně závazná a musí se jimi řídit. V opačném případě může Výbor UNESCO na svém příštím zasedání zařadit Prahu na seznam památek v ohrožení,“ komentoval Martin Skalský ze sdružení Arnika, které je proti plánované výstavbě.

Původně plánovaná výstavba dvou mrakodrapů, které schválil před nedávnem Úřad městské části Praha 4, mají mít výšku 80 a 104 metrů. UNESCO však doporučuje maximální výšku budov 60 až 70 metrů.

"Tato výšková úroveň byla navržena k dorovnání přechodu mezi výškou nejvyšších existujících budov (10 metrů) a výškou existujícího komerčního centra (přibližně 35 metrů),“ stojí v rozhodnutí.

To nabude platnosti poté, co jej obdrží ministerstvo kultury. UNESCO stanovilo celkem osm bodů. Za rok zkontroluje, jak je Česko splnilo. Mezi nimi je například posílení role Národního památkového ústavu při schvalování staveb či rozšíření ochranného pásma Pražské památkové rezervace. Žádá také, aby město dokončilo a přijalo plán omezení výškové výstavby za účelem předejití možných narušení výhledů na historickou městskou krajinu Prahy.

Dva mrakodrapy Epoque společnosti ECM na Pankrácké pláni, kde budou sahat do zmiňované výšky 80 a 104 metrů, povolilo loni v září ministerstvo kultury. S ním se nyní soudí občanské sdružení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám