Hlavní obsah

Umělá nafta? Jde to. U Vídně ji vyrábějí z odpadků

Novinky, tov

V rafinerii na okraji Vídně provozuje společnost OMV recyklační jednotku, která zpracovává použité plasty a vyrábí z nich syntetickou ropu. Z přibližně tří stovek druhů použitých plastů je aktuálně zařízení schopno během hodiny vyrobit zhruba sto litrů syntetické ropy, uvedla firma.

Foto: OMV

OMV vyrábí syntetickou ropu z použitých plastů

Článek

„Technologie nám umožňuje využít jeden barel ropy vícekrát. To znamená, že se spálí méně plastů ve spalovnách, a tím snížíme emise skleníkových plynů,“ nechal se slyšet člen představenstva OMV Manfred Leitner.

Do celého projektu investovala společnost zhruba 10 milionů eur (256 milionů korun). Asi deset procent nákladů pokryla Rakouská společnost pro financování výzkumu (FFG).

Možnosti využití použitých plastů zkoumá rakouská skupina již od roku 2011. V roce 2013 spustila ve své rafinerii Schwechat na okraji Vídně první testovací provoz, který zpracoval za hodinu přibližně pět kilogramů použitých plastů.

Foto: OMV

Z přibližně sta kilogramů použitých plastů je aktuálně zařízení schopno během hodiny vyrobit asi sto litrů syntetické ropy.

Loni uvedli do provozu vylepšené testovací zařízení s kapacitou sto kilogramů plastů za hodinu. Během této doby vyrobí sto litrů syntetické ropy.

Rafinerie Schwechat pak tuto ropu dále zpracovává a vyrábí z ní palivo nebo suroviny pro opětovnou výrobu plastů. Tím se snaží šetřit přírodní zdroje.

V průběhu recyklace je využíváno takzvané tepelné krakování (štěpení), ke kterému dochází při teplotách nad 300 stupňů Celsia. Jedná se o dobře známou metodu rafinace, při které se dlouhé a střední uhlovodíkové řetězce štěpí na jednodušší uhlovodíky.

Surová ropa, která je směsí uhlovodíků s relativně krátkými uhlovodíkovými řetězci, je proměňována na plasty s delšími uhlovodíkovými řetězci. Plastové odpadky jsou obrácenou metodou přeměněny zpět na směs jednodušších uhlovodíků. Technologii má OMV patentovánu v Evropě, USA, Rusku, Austrálii, Japonsku, Indii, Číně i dalších zemích.

Jednotlivým vědcům se podařilo vyrobit umělou naftu z plastových odpadků již před několika lety, na průmyslové úrovni se letos podobnou výrobu chystá rozjet i například finská firma Neste.

OMV je přední ropný a plynárenský koncern ve střední Evropě a má více než dva tisíce čerpacích stanic v deseti zemích tohoto regionu. V Česku má nyní 139 pump. Svou tuzemskou síť zredukoval před třemi lety, když 68 pump prodal tuzemskému lídrovi trhu Benzina ze skupiny Unipetrol.

Reklama

Výběr článků

Načítám