Hlavní obsah

Umělá DNA má pomoci Němcům v boji proti kriminalitě u hranic s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Saská policie si v boji s vysokou kriminalitou u hranic s Českem a Polskem slibuje výrazné zlepšení v souvislosti s využitím takzvané umělé DNA. Jak uvedl deník Bild, označování věcí oku neviditelnými kódy už napomohlo snížit množství krádeží v Brémách. Jistou nevýhodou této metody jsou však její vyšší náklady, které musí nést majitelé.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zvýšenou kriminalitu v Sasku v posledních letech dávají někteří tamní obyvatelé a politici do souvislosti se zrušením kontrol na hranicích po vstupu Česka a dalších nových členských států EU do unijního schengenského prostoru na konci roku 2007. Ve východoněmecké zemi mizí hlavně auta a barevné kovy.

Umělá DNA vypadá jako bezbarvý lak, kterým se mohou poznačit televize, počítače, šperky, kola nebo autodíly, a vidět je jen pod ultrafialovým světlem. „V ní se nacházejí mikročástice o velikosti 0,2 až 0,4 milimetru, na nichž je nanesen mikroskopicky malý individuální kód," vysvětlil policejní specialista Mario Steiner. Pomocí tohoto kódu je pak možné věci přiřadit k jejich řádnému vlastníkovi.

Jeden balíček této látky, který umožňuje označit až 70 předmětů, vyjde ovšem na 80 eur (asi 2000 korun). Saská policie přesto tento týden rozjela kampaň, která obyvatele a firmy v regionu seznamuje s přednostmi této bezpečnostní metody. Podobný program plánuje spustit i sousední Braniborsko, ležící u hranic s Polskem.

Kód odstranit jde, ale nevyplatí se to

Němečtí odborníci připouštějí, že lak s kódem lze odstranit. Vyžádalo by si to podle nich ale spoustu námahy a času, takže kradení takto chráněných věcí se prý nevyplatí.

Využití umělé DNA v boji proti krádežím předloni avizoval také největší železniční dopravce v Německu. Společnost Deutsche Bahn pomocí ní chtěla zamezit rozmáhajícímu se odcizování kolejnic a kabelů z tratí, které jí způsobovalo miliónové škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám