Hlavní obsah

Ukrajinský soud zrušil první privatizaci minulé vlády

KYJEV

Ukrajina začala plnit svůj slib, že nechá prověřit tisíce privatizací, které proběhly v minulých letech. Soud ve čtvrtek zrušil prodej největších tuzemských oceláren Krivorožstal a označil ji za ilegální. Ocelárnu získalo konsorcium, jehož členem byl i zeť bývalého prezidenta Leonida Kučmy.

Foto: Národní zemědělské muzeum

Srovnávací fotografie

Článek

Kučmův zeť Viktor Pinčuk a magnát Rinat Achmetov ocelárnu se souhlasem kyjevského soudu získali navzdory tomu, že existovalo více nabídek od zahraničních investorů, kteří nabízeli vyšší cenu. Stát ocelárnu prodal v přepočtu za 18,5 miliardy dolarů. Podnik je přitom jedna z nejziskovějších oceláren světa. Cena je až dvojnásobně vyšší.

"Toto rozhodnutí je první, které tuto privatizaci nepovažuje za zákonnou," komentovala výrok soudu právnička Irina Nazarovová. Ta patří ke skupině zákonodárců, kteří jsou loajální prezidentovi Viktoru Juščenkovi, který se stal Kučmovým nástupcem.

Krivorožstal patří mezi nejziskovější ocelárny na světě, ale její privatizace je považována za jednu z nejkontroverznějších v zemích bývalého Sovětského svazu. Právnička Nazarovová podala spolu s dalšími kolegy loni žalobu a uvedla, že privatizace upírá právo běžným občanům koupit si v této ocelárně podíl.

Prověřit tisíce privatizací

Nový prezident Juščenko už dal najevo, že ocelárnu vrátí do rukou státu za jakoukoli cenu. Analytici tvrdí, že pokud bude vypsán nový tendr, zúčastní se ho i zahraniční konsorcia. O Krivorožstal se zajímalo například konsorcium LNM Group a United States Steel, anebo ruský Severstal. Zástupci těchto společností už loni označili výsledek soutěže za zmanipulovaný.

Premiérka Julija Tymošenková ve středu řekla, že nová vláda prověří na 3000 privatizačních případů z doby, kdy byl u moci Kučma. "Práci koordinuje vláda spolu s generální prokuraturou. Podrobný plán bude vypracován pro každý podnik, kde prokuratura zjistí pochybení," řekla Tymošenková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám