Hlavní obsah

Ukrajinská ekonomika letos klesne skoro o třetinu, odhaduje centrální banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská ekonomika letos klesne bezmála o 32 procent a růst inflace meziročně zrychlí o 30 procent. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na čtvrteční zprávu ukrajinské centrální banky. Pokles ekonomiky a růst spotřebitelských cen jde na vrub škodám způsobeným ruskou vojenskou invazí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Letošní hospodářský pokles byl způsoben nižší domácí poptávkou, narušenou logistikou a velkými ztrátami pracovní síly a výrobního potenciálu způsobenými válkou,“ uvedla centrální banka a předpovídá, že míra nezaměstnanosti letos dosáhne 30 procent.

Pokud se však bezpečnostní rizika sníží, a poptávka naopak poroste, tak by hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny mohl v letech 2023 a 2024 vzrůst zhruba o čtyři až pět procent, odhaduje banka.

„Fiskální politika je bezprecedentně vstřícná a taková zůstane až do konce roku 2024. To podpoří ekonomiku během války a spolu se zmírněním bezpečnostních rizik přispěje k hospodářskému oživení,“ stojí dále v prohlášení.

Současná inflace na Ukrajině dosahuje téměř 25 procent, v příštím roce by se podle odhadů centrálních bankéřů mohla pohybovat kolem 21 procent a v roce 2024 by pak mohla klesnout pod 10 procent.

Primárním zdrojem pro krytí rozpočtového deficitu zůstane mezinárodní financování, přičemž deficit by se měl postupně snižovat z 25 procent HDP v letošním roce na 12 procent HDP v roce 2024.

MMF opět zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok

Ekonomika

Prognóza centrální banky považuje za hlavní riziko delší trvání války, než se předpokládá. Podle alternativního scénáře potrvají bezpečnostní rizika do poloviny roku 2024. V takovém případě se HDP v letech 2023 a 2024 zvýší zhruba o dvě až tři procenta, dodala Reuters.

Válka i počasí

V prvních třech čtvrtletích letošního roku se podle údajů ministerstva hospodářství ukrajinská ekonomika propadla meziročně o 30 procent. Kromě ruské invaze na ekonomiku mělo nepříznivý vliv také špatné zářijové počasí, které zpomalilo sklizeň.

Světová banka tento měsíc předpověděla, že ukrajinská ekonomika v celém letošním roce klesne o 35 procent. Nový odhad představuje zlepšení proti červnové prognóze, která předpokládala propad o více než 45 procent.

V příštím roce počítá Světová banka s návratem ukrajinské ekonomiky k růstu, který nyní odhaduje na 3,3 procenta. Banka rovněž předpokládá, že obnova země bude stát minimálně 349 miliard dolarů (zhruba 8,6 bilionu korun).

Nežijeme v normální době. Fiala ve Sněmovně hájil válečný rozpočet

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám