Hlavní obsah

Ukrajina zvýší Maďarsku a Slovensku poplatek za tranzit ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina chce od příštího roku zvýšit poplatek za tranzit ropy do Maďarska a na Slovensko o více než 18 procent na 13,60 eura (331 Kč) za tunu. S odkazem na provozovatele ukrajinské sítě ropovodů Ukrtransnafta o tom v pondělí informovala agentura Bloomberg.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ropovod Družba

Článek

Ukrajinský podnik tvrdí, že ke zvýšení ceny je nucen kvůli tomu, že Rusové poškodili jeho energetickou infrastrukturu.

„Pokračující ničení ukrajinské energetické infrastruktury vedlo k výraznému nedostatku elektřiny, ke zvýšení jejích nákladů, k nedostatku paliva a náhradních dílů,“ stojí v dopise, do kterého měl Bloomberg možnost nahlédnout.

Ukrajina zvýšila poplatek za tranzit i v dubnu. Za rok je tak cena za přepravu ruské ropy přes Ukrajinu ropovodem Družba do zemí střední Evropy vyšší asi o 51 procent.

Družba přivádí ruskou ropu i do České republiky.

„Zvyšování poplatků znamená zvyšování nákladů a ty se mohou dotknout České republiky. Maďarská MOL má v Česku hustou síť čerpacích stanic. Ukáže se, jak je dobré, že jsme na konkurenčním trhu a MOL se nebude moci úplně utrhnout z řetězu, protože kdyby zdražila výrazně oproti ostatním čerpacím stanicím, nikdo by tam nenakupoval,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ruská nafta teče proudem. Evropa skupuje, co se dá, než začne platit zákaz

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám