Hlavní obsah

Ukrajina je po půlroce znovu schopna dodávat elektřinu do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina úspěšně opravila svou elektrickou přenosovou soustavu po opakovaných útocích Ruska, a je tak znovu schopna posílat přebytečnou elektřinu do Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na páteční vyjádření ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli četným útokům Ruska na energetickou infrastrukturu musela Ukrajina loni v říjnu zastavit export elektřiny do EU, jež se od začátku války stala pro Ukrajinu hlavním vývozním trhem.

Opravy infrastruktury nutné k vývozu elektřiny sice skončily už před dvěma měsíci, kvůli zimnímu období, kdy se spotřebovává více energie, ale Ukrajina s obnovením dodávek do EU vyčkávala.

„Nejtěžší zima pominula. Dalším krokem je obnovení vývozu elektřiny, což nám umožní získat další finanční zdroje na nezbytnou rekonstrukci zničené a poškozené elektrické infrastruktury,“ citovala Reuters Haluščenka z prohlášení na webových stránkách ministerstva.

Haluščenko také poděkoval inženýrům a mezinárodním partnerům za „titánskou práci“, kterou na opravě systému odvedli a zároveň dodal, že podepsal výkonný dokument, který umožňuje obnovení vývozu elektřiny vzhledem k přebytku na domácím trhu.

„Vývoz elektřiny bude pokračovat za předpokladu, že ukrajinští spotřebitelé budou zásobováni elektřinou, a může být pozastaven, pokud se situace změní,“ dodal Haluščenko.

Kyjev získal provozovatelský status v Evropském sdružení provozovatelů přenosových soustav elektřiny (ENTSO-E) v polovině března 2022, tedy jen pár týdnů po zahájení ruské invaze na Ukrajině. V červnu téhož roku Ukrajina uvedla, že do konce roku by jí export elektřiny do EU mohl vynést 1,5 miliardy eur (35,3 miliardy Kč).

V současnosti má Ukrajina povoleno vyvážet do EU v jakoukoliv chvíli maximálně 400 megawattů elektřiny.

Ukrajinská energetika dostala velkou ránu. Země pozastavuje vývoz elektřiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám