Hlavní obsah

Nebudu dělat charitu. Šéf Madety skončí bez dotací s dodávkami mléka do škol

• Aktualizováno

Potravinářská společnost Madeta zřejmě skončí s dodávkami mléka v rámci programu Mléko do škol. Podle šéfa společnosti Milana Teplého bude zřejmě zrušena dotace, která tento program financuje. Projektu se letos účastní zhruba dvacet dodavatelů. Školám, které o to stojí, poskytují mléko, ovoce či zeleninu.

Foto: Robert Zlatohlávek, ČTK

Majitel společnosti Madeta Milan Teplý

Článek

„V našem případě je to (dotační) podpora technologických investic, druhá stránka věci je také školní mléko, vládní program. Přestanou ho dotovat, tak já nebudu dělat charitu a zavážet 1100 škol mlékem, abych na každé dodávce tratil takové strašné peníze,“ uvedl Teplý.

„Jak nejrychleji to půjde, tak to skončím. Je to samozřejmě (vládní škrty dotací) zaměřené proti velkým fabrikám, jde to proti Agrofertu, proti nám taky. Tak uvidíme, jak to malinké, menší a zanedbatelné mlékárny převezmou za nás. Je to utahování opasků. Vidělo se, že je to naprosto nezbytné. Utáhneme opasky a pojedeme dál,“ dodal Teplý.

S detaily vládních škrtů se bude ještě seznamovat, dodal.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula na to reagoval slovy, že toto rozhodnutí je svobodná volba podnikatele, kterého nahradí konkurence. Samotného programu Mléko do škol se škrty netýkají.

Anketa

Vadilo by vám zrušení programu Mléko do škol?
Ano
20,4 %
Ne
79,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43523 čtenářů.

Podle Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který dotaci poskytuje, byla dotace na mléko pro jednoho žáka pro tento školní rok ve výši 220,8 koruny. Od května pak 231 korun. Celkem jde z peněz EU a ČR letošní školní rok do programu přes 115 milionů korun.

Program se přitom už od svého začátku v roce 1999 potýká s kritikou, že děti o mléko ne vždy stojí, takže se často zkazí ve škole nebo v horším případě v aktovce.

Dodává se do škol, které o účast v programu stojí a uzavřou smlouvu s některým z dodavatelů. Je určeno pro žáky prvního stupně. Dodává se neochucené mléko či výrobky z něj, například jogurty, dříve si rodiče mohli připlatit za výrobky ochucené. Letos je do projektu podle informací SZIF zapojeno 3735 škol s počtem 524 635 žáků prvního stupně. Madeta je třetím největším dodavatelem co do počtu žáků.

Škrty dotací pro velké podniky

Škrtání zemědělských dotací podle Teplého míří proti velkým podnikům. Pochybuje o tom, že namísto nich pokryjí poptávku firmy malé. Vládní úspory jako celek ale označil za nezbytné utahování opasků. Jak dopadnou na prodeje firemních výrobků, nechtěl odhadovat.

Podporu z programu, který chce vláda při škrtech v zemědělských dotacích zrušit, čerpalo v minulosti několik potravinářských firem z holdingu Agrofert, dále Madeta, Mlékárna Kunín nebo společnost Hamé.

Miliony čerpaly Agrofert, Hamé i Madeta. Teď chce vláda dotaci zrušit

Domácí

Na podzim roku 2007 Teplý coby šéf Madety varoval, že 250gramové máslo bude stát kvůli vysokým výkupním cenám mléka až 70 korun.

Stejnou cenu másla „predikoval“ i v roce 2017, tentokrát kvůli nedostatku smetany. Ani v jednom případě se jeho slova nenaplnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám