Hlavní obsah

Uber se stáhne z Maroka

Casablanca

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies zastaví své aktivity v Maroku. Učiní to kvůli nejasnostem kolem regulačních předpisů, uvedla firma. Dodala zároveň, že svou činnost v Maroku obnoví, jakmile vstoupí v platnost nová pravidla. Podobným způsobem Uber již dříve zastavil své služby v Norsku a ve Finsku, kde také čeká na změnu regulace, upozorňuje agentura Reuters.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo mobilní taxislužby Uber

Článek

„Od našeho vstupu do Maroka před téměř třemi lety bohužel stále nemáme jasno ohledně způsobu zapojení aplikací, jako je Uber, do současného modelu dopravy,” uvedla firma. „Proto jsme učinili obtížné rozhodnutí své aktivity v Maroku přerušit,” dodala.

Uber sdělil, že navzdory snaze o spolupráci s politiky nebylo žádného konstruktivního pokroku v oblasti regulace dosaženo. Uber má v Maroku asi 19 000 pravidelných zákazníků a 300 řidičů.

Uber kvůli odporu ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb čelí regulačním a právním překážkám po celém světě. S problémy se potýká i v České republice, kde proti němu taxikáři opakovaně protestovali. Česká vláda minulý týden taxikářům slíbila rychlé narovnání podmínek s alternativními přepravními službami.

Premiér v demisi Andrej Babiš také vyzval služby Uber a Taxify, ať dodržují zákony a využívají licencované taxikáře. Tradiční taxislužby považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči služeb, jako je Uber, nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám