Hlavní obsah

Ubalování cigaret zažívá v Česku nový rozkvět

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhoršující se ekonomická situace řady rodin nutí i kuřáky k úsporám. Tím spíše, že cigarety v Česku jsou stále dražší. Kuřáci tak, stejně jako za války, začínají ve větším počtu přecházet na balené cigarety.

Článek

„Poptávka po tabáku pro ruční výrobu cigaret stoupla loni v České republice meziročně o více jak dvacet procent,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel společnosti Philip Morris ČR Alvise Giustiniani.

O 2 Kč levnější než marlborka

Faktem je, že na ručním balení cigaret kuřák hodně ušetří. Dvacetigramový paklík nejběžnějšího tabáku lze koupit za zhruba pětačtyřicet korun, a ubalí se z něj dvacet cigaret. Dutinky, které jsou k tomu potřeba, stojí v dvěstěkusovém balení do třiceti korun. Jedna podomácku ubalená cigareta tak vyjde na asi 2,50 Kč, o dvě koruny levněji než například jedna marlborka.

Celkem se podle údajů Philip Morris loni v ČR legálně prodalo 21,1 miliardy cigaret, o 2,7 procenta méně než v roce 2009. Na klesající spotřebu výrobci reagovali nabídkou stále většího počtu levnějších značek v cenách kolem 60 korun za krabičku. Letos ale už tabákové firmy zdražují cigarety až o tři koruny, aby si vylepšily marže.

Pořádná zátěž pro rodinnou kasu

Ve většině prodejních míst jsou sice ještě stále k mání cigarety se starými kolky, ale zásoby nejpozději v květnu dojdou. I ty nejlevnější cigarety pak už nebudou k mání za méně než 63 korun, což je už pořádná zátěž pro rodinnou kasu.

Na rozdíl od milovníků nikotinu mají z cenového vývoje radost bojovníci proti kouření. Přesto se počet kuřáků snižuje jen pozvolna a cigaretám stále ještě holduje čtvrtina české populace. Na jednoho kuřáka přitom v naší republice ročně připadá zhruba 2100 cigaret, tedy 210 krabiček.

Že drahota nutí stále víc kuřáků přecházet na ty nejlacinější cigaretové značky a roste poptávka po tabáku na ty balené, potvrzuje i jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník. „Je to přirozená reakce spotřebitelů na zvyšování cen a růst spotřební daně. Nemyslím si ale, že by meziroční nárůst prodeje tabáku pro ruční výrobu byl tak dramatický. Za reálnější číslo bych považoval růst o deset procent,“ řekl Právu Provazník.

Díky úzké spolupráci tabákových firem s celníky se daří v Česku poměrně úspěšně bojovat s nelegálním dovozem cigaret. „Pašují se k nám z Polska a zejména z Ukrajiny, kde lze krabičku cigaret legálně koupit zhruba za devět korun. Rozdíl proti českým cenám je tedy obrovský,“ konstatoval Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám