Hlavní obsah

Tuzemská ekonomika se bude rozjíždět pomaleji, nastínila vývoj ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) zhoršila v nové prognóze odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos podle ČNB hospodářství klesne o 0,9 procenta a příští rok poroste o 0,8 procenta, jak uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. V předchozí prognóze centrální banka počítala letos se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Podle Tomšíka bude mít na pokles domácí ekonomiky vliv zpomalení zahraniční poptávky a celkovému utlumení poptávky. Silnější oživení lze očekávat až v roce 2014, kdy centrální banka čeká růst ekonomiky o 2,5 procenta.

ČNB tak následuje ministerstvo financí (MF), které v červencové prognóze rovněž zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl podle MF hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento. V roce 2014 MF čeká růst HDP o 1,9 procenta. Podle květnové prognózy Evropské komise čeká letos českou ekonomiku stagnace a příští rok růst o 1,5 procenta.

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje jsou podle Tomšíka celkově vyrovnaná. Proti růstu cen mohou působit další dodatečná rozpočtová opatření v roce 2014, která by byla nad rámec již dosud známých.

Ta již v nové prognóze ČNB zapracovala, patří mezi ně například zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod. Ve prospěch cen by naopak mohly působit vyšší ceny energetických a zemědělských komodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám