Hlavní obsah

Tůma bude pracovat pro poradenskou firmu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zdeněk Tůma, bývalý guvernér České národní banky (ČNB) a pražský zastupitel za TOP 09, bude od 1. ledna 2011 spolupracovat se společností KPMG v České republice. Ve své nové pozici se zaměří především na poradenské služby pro finanční sektor, jak informovala KPMG.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Tůma (TOP 09)

Článek

„Věřím, že v poradenské společnosti KPMG v České republice budu moci široce využít svých dlouholetých zkušeností v bankovním a finančním sektoru a zapojit se tak aktivně do poradenského businessu,“ uvedl Tůma.

Tůma byl volebním lídrem pražské TOP 09 před říjnovými komunálními volbami s aspiracemi na post primátora Prahy. I přes vítězství TOP 09 ve volbách však koalici v Praze podepsaly ODS a ČSSD a primátorem se stal Bohuslav Svoboda (ODS). Tůma tak zůstal pouze řadovým zastupitelem.

Bývalý guvernér již v minulosti řekl, že se poohlédne po místě v soukromé sféře, a odmítl spekulace, že se pro něj TOP 09 snaží získat pozici na úrovni vlády.

ČTK řekl, že zvažoval několik variant, které ovlivňovaly jeho omezující podmínky. Těmi prý je především práce pro Prahu a možnost, že pražská koalice nevydrží celé volební období. "Pak bych se musel na 100 procent vrátit, což KPMG chápe," zdůraznil. Věnovat se chce nejen práci řadového zastupitele, ale chce pracovat také například ve finančním výboru zastupitelstva, do kterého byl zvolen.

Šéf pražské TOP 09 František Laudát nevidí v Tůmově novém angažmá žádný problém. Pouze upozornil, že KPMG někdy pracuje pro pražský magistrát. Jako zastupitel si proto při některých hlasováních bude muset dát pozor na střet zájmů.

Zdeněk Tůma absolvoval fakultu obchodní na Vysoké škole ekonomické v Praze. Dlouhodobě přednáší na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1993až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu. Později pracoval jako hlavní ekonom Patria Finance a jako výkonný ředitel Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

V období 1999 až 2001 působil na postu viceguvernéra ČNB. V letech 2000 až 2010 stál v čele ČNB ve funkci guvernéra. Byl a je členem mnoha odborných společností, vědeckých rad a komisí. Od října 2010 je zastupitelem hl. m. Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám