Hlavní obsah

Tržní hodnota firmy Novo Nordisk díky léku na hubnutí překonala hodnotu Tesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržní hodnota dánské farmaceutické společnosti Novo Nordisk překonala hodnotu amerického výrobce elektromobilů Tesla. Akcie dánské firmy ve čtvrtek zpevnily téměř o devět procent a dostaly se na rekord po zprávě, že firma úspěšně otestovala experimentální přípravek na hubnutí. V pátek to napsal server CNBC.

Foto: Tom Little, Reuters

Ilustrační foto

Článek

První fáze testování pilulky amykretin vykázala po 12 týdnech mezi účastníky úbytek hmotnosti o 13,1 procenta. Úspěch zaznamenala firma Novo Nordisk už se svým lékem na hubnutí Wegovy, díky němuž se loni stala nejhodnotnější veřejně obchodovanou společností v Evropě.

Novo Nordisk je nyní dvanáctou nejhodnotnější společností na světě s tržní kapitalizací 604 miliard dolarů (bezmála 14 bilionů Kč), což je více než loňský hrubý domácí produkt (HDP) Dánska. Tržní hodnota Tesly ve čtvrtek činila 569 miliard dolarů.

První údaje o amykretinu představují pro společnost Novo Nordisk nový milník, který by mohl nabídnout účinnější a méně invazivní alternativu k již úspěšným injekčním lékům Wegovy a Ozempic, píše CNBC. Přípravek Wegovy vykázal ve 12týdenní studii úbytek hmotnosti o šest procent. Ozempic je lék na cukrovku.

Fáze II testování amykretinu bude zahájena ve druhé polovině letošního roku a výsledky se očekávají na začátku roku 2026, uvedl dánský podnik. Poté bude léčba podrobena zkouškám fáze III a fáze IV, což je proces, který může trvat roky.

Padělek léku na hubnutí může lidi ohrozit na životě. Vraťte jej do lékárny, vyzvalo ministerstvo

Domácí

Reklama

Související témata:
Novo Nordisk

Výběr článků

Načítám