Hlavní obsah

Tržby obchodů v únoru rostly, zákazníci jsou ale opatrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby v českém maloobchodě v únoru rostly třetí měsíc v řadě. Růst ale zpomalil na 1,6 procenta, zatímco v lednu podle revidovaných údajů činil 3,2 procenta. Meziměsíčně tržby bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel klesly o 0,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Meziročně rostly tržby za nepotravinářské zboží, potraviny i pohonné hmoty. K celkovému růstu maloobchodních tržeb přispěl nejvíce internetový a zásilkový prodej,“ řekla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Oproti lednu pokles zaznamenaly téměř všechny sledované sortimenty, nejvíce pak zboží pro volný čas a domácí potřeby. Do nákupu zbytného se tedy nikdo zatím nehrne, upozornil ekonom Creditas Petr Dufek.

„Růstový trend, který jsme tu viděli v předchozích měsících, zatím nevydržel. Je vidět, že lidé se v nakupování drží zpátky, opatrně vybírají a zřejmě čekají na zajímavější ceny,“ komentoval Dufek.

Předchozí tři roky podle něj zákazníky přinutily více vybírat, porovnávat a častěji se i podívat do kamenných i virtuálních obchodů za hranicemi.

V otevírací době o svátcích se taky nevyznáme, přiznávají poslanci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám