Hlavní obsah

Tržby obchodů v dubnu zpomalily růst na 2,7 procenta. Nejvíc se dařilo prodeji přes internet

Novinky, tov

Maloobchodní tržby v dubnu zpomalily meziroční růst na 2,7 procenta z březnových 8,7 procenta. Největší podíl na růstu měl prodej přes internet, který posílil více než o pětinu. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Oproti loňsku vzrostly tržby za potraviny o 4,3 procenta a nepotravinářské zboží o 2,6 procenta, zatímco tržby z prodeje pohonných hmot klesly téměř o procento. Jako v předchozích měsících nejvyšší tempo růstu vykázal zásilkový a internetový prodej s nárůstem 20,9 procenta.

Mírně rostly tržby z prodeje elektroniky a módy, oproti loňskému dubnu klesly tržby za léky a zdravotnické výrobky a výrobky pro domácnosti.

„Při letmém pohledu na dubnová data se může zdát, že maloobchodní tržby zpomalují, ve skutečnosti byl však letošní duben specifickým měsícem. V první řadě měl jen osmnáct pracovních dnů oproti loňským jednadvaceti. Další zkreslení přišlo ze strany Velikonoc, které byly letos v dubnu, zatímco loni v březnu,” upozornil ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle analytika ING Jakuba Seidlera růstu tržeb pomáhá nízká nezaměstnanost a postupný růst mezd. „Z toho titulu by tak měl zůstat růst maloobchodu v letošním roce silný, a to kolem pěti procent. Ve srovnání s průměrem EU tak půjde zhruba o dvojnásobné tempo růstu,” řekl Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám