Hlavní obsah

Tržby obchodníků v listopadu rostly jen mírně, projevil se pokles cen benzínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé v listopadu v obchodech utratili o 0,8 procenta více peněz než před rokem. Jde o nejpomalejší tempo růstu za loňský rok, pouze v květnu tržby klesly. V říjnu naopak obchodníci utržili o 7,5 procenta více než loni. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Tomáš Novák, Novinky

Meziroční růst tržeb maloobchodu

Článek

Na zpomalení listopadového růstu se podepsaly nižší tržby za potraviny a pohonné hmoty. Tržby naopak rostly internetovým obchodům a prodejcům motorových vozidel.

Listopad měl ale o dva pracovní dny méně než před rokem. Nebýt toho, tržby by vzrostly o výraznějších 4,1 procenta. Proti říjnu očištěné tržby vzrostly o 0,4 procenta.

V meziročním srovnání se podle analytiků také projevil vyšší srovnávací základ, v listopadu 2013 totiž krátce po devizové intervenci České národní banky lidé vzali obchody útokem.

Na pohonných hmotách lidé ušetřili přes tři procenta

"Růst maloobchodních tržeb (bez aut) potvrzuje zvýšený apetit spotřebitelů k nákupům. Tentokrát však není hlavním hybatelem strach z dopadů devalvace, ale celkově příznivější reálná situace domácností," řekl analytik Petr Dufek z ČSOB. Díky zlevněným energiím, levnějším telekomunikacím a pohonným hmotám Češi podle něj mají možnost ušetřené peníze utratit za něco jiného.

Za pohonné hmoty lidé u pump utratili o 3,2 procenta méně než v listopadu 2013. Za potraviny obchodníci utržili o 0,3 procenta méně, tržby klesly zejména ve specializovaných prodejnách. Méně peněz inkasovaly také lékárny (o 4,3 procenta) a prodejci oděvů (2,7 procenta).

Rostoucí tržby zaznamenali v listopadu především internetoví prodejci, u kterých kupující utratili o 10,2 procenta více než před rokem. O 9,6 procenta si na tržbách polepšily prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením.

„Do zvýšeného zájmu o elektroniku včetně chytrých telefonů, tabletů, herních zařízení a počítačů se již promítla vánoční nákupní sezóna, která právě v listopadu odstartovala. Předposlední měsíc v roce se tak tradičně zařadil mezi nejsilnější období, kdy obchodníci registrovali ve vybraném sortimentu elektroniky až dvojciferný prodejní nárůst,“ řekl Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro.

Reklama

Související články

Balíčky z e-shopů začaly vydávat i trafiky

První novinová společnost (PNS) spustila službu, která umožní zákazníkům internetových obchodů vyzvednout a případně i uhradit zboží v prodejnách tisku....

Výběr článků

Načítám