Hlavní obsah

Tržby obchodníků rostou zdánlivě pomaleji než dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi utratili v červenci v obchodech o 0,3 procenta více peněz než ve stejném období loni. Zdánlivě nízký růst tržeb maloobchodníků je ale ovlivněn tím, že letošní červenec měl o tři pracovní kdy méně než loňský. Po očištění od tohoto vlivu rostly tržby o 3,8 procenta, tedy srovnatelně s předchozími měsíci.

Foto: Jan Řehounek

Davy lidí na slavnosti

Článek

Analytik Komernční banky Vladimír Kvasnička upozornil, že právě kvůli nižšímu počtu dní není žádný důvod k "pesimistickým závěrům".

Český statistický úřad, který údaje ve středu zveřejnil, upozornil, že tržby rostly jen obchodníkům se sto a více zaměstnanci, tedy velkým hypermarketům, zatímco menším obchodům tržby klesly.

"Obchody byly více zavřené, než je běžné a tržby proto rostly pomaleji. Jinými slovy - obchodníci málo prodávali," řekl analytik Volksbank Vladimír Pikora. 

Souvisí to právě s tím, že letos připadly dva svátky na všední dny, hypermarkety mají otevřeno i o svátcích a mohou tedy více vydělat.

Prodejci textilu vydělali na slevách

Tradičně nejvíce se zvýšily tržby prodejcům aut a motoristických potřeb a také prodejcům textilu. Ti vydělali dokonce o 15 procent více než  loni. Mohou za to letní slevy oblečení a obuvi, které jsou mezi lidmi stále oblíbenější a utrácejí při nich rok od roku více peněz.

"Za tímto rychlým růstem stály sezónní výprodeje. Prodejci své zboží zlevnili často i o 70%. To mohlo být dáno nejen snížením marží ale i měnovým kurzem. Textil je totiž často dovážený z Asie a s poklesem dolaru tak mohlo zboží zlevnit," doplnil Pikora.

Anketa

Děláte v neděli a ve svátcích velké rodinné nákupy?
Ano
50,6 %
Ne
49,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Obchodníkům v květnu klesaly tržby

Měsíc po vstupu země do EU se zpomalilo tempo růstu tržeb v maloobchodě. V květnu vzrostly meziročně o 0,5 procenta, zatímco v dubnu to bylo 2,8 procenta....

Výběr článků

Načítám