Hlavní obsah

Tři investoři mohou dát na severu Moravy práci až dvěma tisícům lidí

Právo, Novinky, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do finální fáze se dostala jednání ohledně trojice investorů, kteří mají zájem zřídit v Moravskoslezském kraji až dva tisíce pracovních míst. Jeden z investorů působí v letectví. Na konferenci Get More - Investiční příležitosti v Ostravě to ve středu řekl generální ředitel vládní agentury CzechInvest Karel Kučera.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na ilustračním snímku vysoké pece v Ostravě

Článek

„Všechny tři investiční projekty jsou ve fázi, kdy se finalizuje rozhodování u zákazníka, což ve většině případů znamená, že to může být oznámeno za tři týdny, ale taky to může znamenat náběh pracovních míst třeba až příští rok,“ poukázal generální ředitel CzechInvestu.

Podle něj se nejedná o žádné montovny, ale investiční projekty s vysokou mírou přidané hodnoty. „Část z toho je letectví,“ naznačil Kučera.

„Dva z nich navazují, dá-li se to takto říct, na to, v čem je kraj dobrý, na strojírenskou a výrobní minulost kraje, jeden z nich, kterého hodně hýčkáme a o kterého se hodně snažíme, působí v rámci nových technologií,“ řekl ještě na adresu potencionálních investorů.

Kde by mohli investoři v kraji stavět nebo v jaké výši by měly investice být, Kučera neřekl. „Je to složité říct, protože je otázka, zda některá z investic vůbec dosáhne na investiční pobídku,“ nastínil a dodal, že výhoda vysoké přidané hodnoty a letectví je v tom, že to není tak pozemkově náročné. „Nároky investorů jsou menší, to znamená, že i ta logistika je jednodušší, takže to nemusí být třeba u dálnice a je možné takovou investici dát i jinam.“

Aby kvalifikovaní nemuseli odcházet

Informaci o možném vstupu tří investorů potvrdil i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Upozornil na to, že dva tisíce pracovních míst není málo. „Ta čísla, která jsou v tisících, vypadají jako zlomek, ale jsou to místa, která na sebe naváží další místa v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů. Jednoduchý vzorec je, že každé vytvořené přímé pracovní místo na sebe naváže dvě až tři místa nová, a to pak jsme už na nějakých osmi tisících, což je velmi příznivé,“ poznamenal hejtman s tím, že důležité však je, že investoři by měli zřídit stovky pracovních míst s vyšší přidanou hodnotou.

„A to je to, po čem region celou dobu volá, aby kvalifikovaní lidé, absolventi vysokých škol nebo středních technických škol, neopouštěli region a neutíkali třeba do středních Čech,“ řekl hejtman.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském dosahuje devíti procent a je druhá nejvyšší v Česku po Ústeckém kraji. Příchod nových firem je pro region důležitý i proto, že se v budoucnu bude muset vyrovnávat s útlumem těžby černého uhlí a návazných oborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám