Hlavní obsah

Třetina potravin má různé složení, ale podobný obal, tvrdí Evropská komise

Třetina potravin prodávaných ve stejném či podobném obalu má odlišné složení. Ukázala to studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise (EK). Problém takzvané dvojí kvality potravin se netýká jen zemí ve střední a východní části bloku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky studie ukázaly, že celkem devět procent z téměř 1400 potravinářských produktů se v různých zemích lišilo svým složením bez toho, že by byly odlišné přední části jejich obalů. Dalších 22 procent výrobků s odlišným složením mělo velmi podobné obaly.

„Výsledky jsou smíšené,“ upozornil v pondělí maďarský komisař Tibor Navracsics, odpovědný za práci výzkumného střediska komise. Středisko loni v listopadu a v prosinci testovalo celkem 1380 vzorků 128 různých potravinářských produktů dostupných v 19 členských zemích Unie, včetně ČR.

„I když mám radost, že jsme u složení výrobků nenašli důkaz rozdělení mezi východem a západem, znepokojuje mě zjištění, že asi třetina testovaných produktů má různé složení, ačkoliv je označená stejně nebo velmi podobně,“ uvedl komisař.

Výsledky studie komentoval i prezident českého svazu obchodu Tomáš Prouza. „Nejznámějším případem, který nová studie potvrdila, jsou rybí prsty společnosti Iglo. Zatímco v Dánsku a Nizozemsku obsahovaly podle testu 65 procent masa, v Česku, Maďarsku a na Slovensku jen 58 procent. Na druhou stranu rozšířený mýtus, že čokoládová pomazánka Nutella prodávaná v Německu je lepší než u nás, se neprokázal. Studie dokázala, že má ve všech zemích naprosto identické složení,“ uvedl Prouza.

EK na svém webu k výsledkům studie uvádí, že rozdílné složení výrobku neznamená vždy rozdílnost v jeho kvalitě. Podobně před časem argumentovali výrobci potravin, když složení zdůvodňovali odlišnými chutěmi spotřebitelů. Zástupci střední a východní Evropy o tom pochybují a požadovali, aby stejný obal znamenal totožnou recepturu. Takto jednoznačný zákaz dvojí kvality ale na jaře europoslanci neschválili.

Právě státy střední a východní části bloku, včetně Česka, na problematiku v posledních letech upozorňovaly. Komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti Věra Jourová míní, že na jednotném evropském trhu nesmí existovat dvojí standardy. „S novými pravidly, která dvojí kvalitu trestají a posilují pozici úřadů chránících práva spotřebitelů, máme k dispozici nástroje, abychom tuto praxi ukončili,“ uvedla.

Další čeští europoslanci jsou ale skeptičtější a tvrdí, že směrnice EU umožňuje výrobcům v současné praxi zčásti pokračovat.

Některé firmy mezitím ke sjednocení receptury samy přistoupily, příkladem je třeba pizza Ristorante od firmy Dr. Oetker. Na jednotné kvalitě výrobků si také v Česku postavil reklamu britský řetězec supermarketů Iceland.

Anketa

Zkoumáte v obchodě složení potravin?
Většinou ano
84,6 %
Občas
10,6 %
Vůbec ne
4,8 %
Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám