Hlavní obsah

Třetina kontrolovaných cestovek porušila předpisy, odhalili inspektoři ČOI

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba třetina cestovních kanceláří, u nichž provedla Česká obchodní inspekce kontrolu (ČOI), porušila pravidla. Nejčastěji chybují u reklamací, někdy dokonce nepravdivě informují o vybavení či umístění hotelu. Inspektoři v prvním čtvrtletí cestovkám uložili 25 pokut v celkové výši 224 tisíc korun, informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Během prvních tří měsíců roku provedli inspektoři celkem 96 kontrol, porušení předpisů zjistili při 33 kontrolách (34,4 procenta).

"Nejvíce nedostatků souviselo s reklamačním řízením, konkrétně prodávající porušovali formální náležitostí přijetí a vyřízení reklamace, včetně nedodržení zákonem stanovené lhůty pro její vyřízení, což bylo zjištěno v 15 případech," uvedl Fröhlich.

Prodávající také neposkytovali klientům řádně informace o pravidlech reklamací, nebo je neseznámili s cenou zájezdu a souvisejících služeb.

Neměli to, co jim naslibovali

Objevily se i případy, kdy cestovní kancelář nedodržela sliby z propagačních materiálů.

„Při kontrolách správnosti a úplnosti poskytovaných informací bylo například zjištěno podání nepravdivé informace o vybavení ubytovacího zařízení bazénem nebo neposkytnutí informace o umístění ubytovacího zařízení v těsné blízkosti dopravních komunikací - konkrétně železnice a silnice,“ řekl mluvčí ČOI.

V jiném případě podle něj nedostal klient informaci o podmínkách výpočtu stornopoplatku nebo mu při objednávce zájezdu nebyl vydán doklad o smlouvě (potvrzení zájezdu) se všemi zákonem stanovenými náležitostmi.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám