Hlavní obsah

Třetina firem zvýší příští rok mzdy. Inflaci často neporazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve více než třetině firem se bude příští rok přidávat. Vyplývá to z průzkumu ČSOB pro Právo. Konkrétně 17 procent společností plánuje zvyšovat mzdy plošně a stejný počet firem je chce zvednout alespoň vybraným zaměstnancům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Firmy a podnikatelé se sice v reakci na energetickou situaci a ochlazení v ekonomice snaží více šetřit, přesto je řada z nich rozhodnuta svým pracovníkům příští rok přidat,“ potvrdil výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Potřebujeme, aby lidé chodili rádi do práce a byli zde šťastní
Radek Bartoník, jednatel vinařství

Například budějovický Robert Bosch od ledna zvedne tarifní mzdy o osm procent a počítá s více penězi na odměny. Všichni výrobní zaměstnanci navíc dostali ve mzdě za říjen prémii 20 tisíc korun jako inflační kompenzační bonus, ostatní zaměstnanci 12 tisíc korun.

Vyplaceny budou i 13. platy ve výši 80 procent průměrného výdělku. Ani tam, kde se mzdy po Novém roce zvyšovat budou, to ale stejně jako letos často nepokryje inflaci, kterou ministerstvo financí pro příští rok aktuálně odhaduje na průměrných 9,5 procenta.

Inflace v eurozóně v listopadu klesla na 10 procent

Ekonomika

Více chce přidat 18 procent podniků

Pětina firem plánujících zvyšovat mzdy předpokládá navýšení pouze do pěti procent a téměř 40 procent je chce navýšit o šest až deset procent. Více chce přidat 18 procent podniků, které vylepšení výdělků chystají.

Někteří šéfové společností si ještě nechávají v otázce přidávání zaměstnancům pootevřená zadní vrátka.

„Uvidí se, ale potřebujeme, aby lidé chodili rádi do práce a byli zde šťastní,“ uvedl pro Právo Radek Bartoník, jednatel Bartoník Group z Mikulčic, která provozuje rodinné vinařství, e-shop a penzion.

Ve veřejné sféře mají tarifní platy příští rok vzrůst pouze vojákům a příslušníkům bezpečnostních sborů o 10 procent

„Bylo by to skvělé, ale vše se uvidí podle výsledků naší společnosti v příštím roce,“ prohlásila k možnému přidávání zaměstnancům Kristýna Farkašová, majitelka pražské společnosti EBUU, online půjčovny a prodejny pro děti a rodiče.

Větší možnosti přidávat mají bezesporu firmy, kterým se daří nynější energetickou krizí proplouvat, či které z ní díky svému zaměření dokonce profitují. Například energetická společnost ČEZ oznámila, že v příštím roce navýší zaměstnancům mzdy o deset procent, zaměstnance navíc na přelomu roku potěší mimořádnou odměnou 60 tisíc.

Česká ekonomika v příštím roce klesne o půl procenta

Ekonomika

Podle dalších průzkumů se pak mohou na změny na výplatní pásce těšit zaměstnanci v IT a technologických firmách, výplaty navyšují také farmaceutické společnosti. Naopak ve službách či logistice to nyní na přidávání nevypadá.

Ve veřejné sféře mají tarifní platy příští rok vzrůst pouze vojákům a příslušníkům bezpečnostních sborů, což jsou policisté, hasiči či celníci, a to o 10 procent. Ústavním činitelům, tedy politikům či soudcům, příjmy také vzrostou poté, co vláda neprodloužila jejich zmrazení. Resort financí ve své makroekonomické predikci předpokládá, že celkový objem mezd a platů v ekonomice stoupne příští rok proti letošku o 7,4 procenta. To je zpomalení růstu, který má být letos meziročně desetiprocentní.

Také podle průzkumu ČSOB pro Právo mezi čtyřmi stovkami podniků různých velikostí letos přidávaly firmy o něco víc, než to plánují pro příští rok. Téměř třetina firem letos navyšovala mzdy plošně všem. Další pětina je zvedala vybraným pracovníkům. Jen čtvrtina je neměnila a dvě procenta snižovala.

„My jsme letos poprvé vyplatili zálohu na roční odměnu, protože člověk netušil, co bude na konci roku, tak už jsme lidem peníze dali,“ sdělila Právu Dana Hrabáková, majitelka Chalk, výrobce magnézia pro sportovní účely ze Suchodola.

Rusnok: Inflace už nebude tak nízká, jako bývala dříve

Ekonomika

Mzdy reálně prudce klesly

Česko nyní kvůli vysoké inflaci prochází nejprudším propadem reálných mezd ze zemí OECD i v dosavadní samostatné historii.

Podle společnosti Cyrrus reálné mzdy ve 3. čtvrtletí klesly o 8,9 procenta, za celý rok to bude o 8,3 procenta.

Přestože alespoň třetina firem lidem příští rok přidá, nálada podnikatelů se zhoršuje. Hodnota ČSOB Indexu očekávání firem, barometru nálady v české ekonomice, se od jara snížila o 14,5 bodu na minus 15,7 bodu, což je převažující pesimismus. Zhoršují se podmínky hlavně ve zpracovatelském průmyslu.

Anketa

Očekáváte v příštím roce zvýšení mzdy?
Určitě
33,8 %
Nejsem si jist/a
16,5 %
Ne
49,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5011 čtenářů.

Reálné mzdy v Česku klesají nejvíce od vzniku státu, tvrdí analýza

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám