Hlavní obsah

Třetina Čechů stáří neřeší, vyplývá z průzkumu

Novinky, pit
Praha

Celkem 34 procent Čechů své stáří neřeší, a to i přesto, že se státní důchod nedá do budoucna považovat za záruku důstojného stáří. Vyplývá to z průzkumu České asociace pojišťoven (ČAP).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Význam zabezpečení na stáří roste úměrně s věkem a příjmem,“ říká manažerka komunikace a vzdělávání ČAP Marcela Kotyrová s tím, že postoj mužů a žen je v této otázce shodný.

Slováci slyší na životní pojištění, Češi na penzijní připojištění

Jako zásadní nástroj zabezpečení na stáří vnímají Češi i Slováci zejména produkty penzijního připojištění a životního pojištění, ovšem jejich popularita se liší. Slováci jako variantu pro zajištění výrazně preferují životní pojištění, drtivá většina Čechů naopak vidí jako stěžejní nástroj svého zajištění na stáří penzijní připojištění.

Penzijní připojištění má sjednáno celkem 71 procent respondentů. Do II. pilíře penzijní reformy ale plánuje vstoupit jen šest procent dotazovaných. Paradoxně přes všechna doporučení vstup do II. pilíře odmítají zejména vyšší příjmové skupiny. Naopak nejvíce potenciálních klientů je ve věkové skupině do 30 let.

Země neznámá

Co se týče pojistné gramotnosti, nedopadla oblast penzijního připojištění příliš uspokojivě. „Ve výsledcích průzkumu se ukázalo, že penzijní připojištění ve spojení s důchodovou reformou patří spolu s životním pojištěním mezi oblasti, ve kterých se lidé orientují nejhůře,“ připomněla Kotyrová.

„Rozdíly mezi průběžným systémem a jednotlivými pilíři totiž vnímá jen 38 procent dotazovaných. Mezi lidmi do 30 let dokáže tyto pojmy vysvětlit jen 32 procent, přitom v tomto věku vnímají lidé nutnost zabezpečovat se na stáří poměrně silně a zároveň ji nejčastěji řeší,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám