Hlavní obsah

Tresčí játra z Polska jsou kontaminovaná, varuje inspekce

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v posledních dnech kontrolu tresčích jater z Polska. Díky laboratorním testům zjistila hned v několika výrobcích nadlimitní množství dioxinů a polychlorovaných bifenylů (PCB). Ve všech případech se jedná o potraviny vyrobené v Polsku.

Článek

„Konzervy, u kterých byl nadlimitní nález dioxinů a PCB potvrzen, mají dlouhé datum trvanlivosti. Pokud si je spotřebitelé již koupili, je tedy možné, že je dosud nezkonzumovali. Ačkoliv uvedená tresčí játra neznamenají pro člověka akutní zdravotní riziko, inspekce nedoporučuje jejich konzumaci,“ upozornila mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Podle ní jde konkrétně o pět výrobků - Giana Tresčí játra (trvanlivost do 31. 12. 2012), Dle Gusta (30. 11. 2011), Nekton (31. 1. 2013), Tresčí játra ve vlastním oleji Albert Quality (31. 1. 2013) a Tresčí játra ve vlastním oleji Five Star (31. 12. 2012).

Za poslední dobu jde tak již o několikátý výrobek původem z Polska, který inspekce zakázala prodávat. Před časem šlo o nanuk. [celá zpráva]

Dioxiny

Dioxiny jsou silně toxické organické látky vznikající například při technologické výrobě pesticidů a desinfekčních látek, popřípadě při spalování uhlovodíků a uhlí.

Z ekologického hlediska jsou velmi nežádoucí a nesnadno odbouratelné, protože se nevážou na vodu ani na jiné chemické látky.

V těle člověka se dioxin vstřebává mimořádně rychle a příznaky otravy se objeví již za několik hodin po požití látky. Smrtelný může být už miligram látky

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Inspekce zakázala prodávat polský nanuk

V českých obchodech se již nesmí prodávat polský nanuk Imperial kokos. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž zjistila, že v mraženém krému...

Výběr článků

Načítám