Hlavní obsah

Topolánek: zadlužování ČR může skončit v roce 2014

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika by mohla mít v roce 2014 vyrovnané státní i veřejné rozpočty. Na úterním debatním foru pořádaného společností Economist Conference to uvedl premiér Mirek Topolánek. Podmínkou je ovšem úspěšné završení prvních dvou fází reformy veřejných financí naplánovaných do roku 2010, včetně penzijní a důchodové reformy.

Článek

Premiér nepočítá s tím, že by ČSSD tak i KSČM mohly uspět s ústavní stížností, kterou podaly na schválený balík reformních zákonů. "Kdyby by se tak stalo, tak podáme demisi a zachmuříme se", řekl v nadsázce přítomným představitelům významných firem v Česku premiér.

Podle premiéra má vláda připravenu rozsáhlou liberalizační reformu Zákoníku práce. "Nemohu za současného rozoložení politických sil ale slíbit přijetí liberalizovaného zákoníku práce., řekl předním českým podnikatelům premiér. I v tomto případě čeká vláda na rozhodnutí ústavního soudu. Tentokrát tam stížnost místo opozice zaslali někteří poslanci a senátoři vládních stran.

Topolánek ve svém vystoupení hovořil i o energetice. Poukázal na začínající intenzivní spoluráci mezi Německou a Ruskem v oblasti dodávek ropy a plynu. Česku může teoreticky hrozit, že přestane být tranzitní zemí, včetně omezení či zastavení dodávek ropovodem Družba. To před nás staví úkol diversifikovat zdroje, musíme do nich investovat . Proto se uvažuje se o nové tepelné elektrárně, začít musí debata o využívání jádra, dodal.

Budvar zatím ne

K privatizačním plánům vlády Topolánek uvedl, že se nechystá prodej elektrárenské skupiny ČEZ. "Míníme ČEZ v této chvíli neprivatizovat. Za prvé nevíme přesně jak a nevíme přesně komu," uvedl premiér s tím, že rozhodnutí souvisí i s energetickou bezpečností.

"U Letiště Praha připravujeme po převodu na akciovou společnost mezinárodní tendr se všemi atributy. Zájemců je celá řada z oboru operátorů a provozovatelů, tak i z hlediska finančních investorů. Neumím, ani nechci říci, jaká je preference této vlády," uvedl Topolánek. U Budvaru podle něj vláda žádný rychlý prodej nechystá.

Euro lidem nelze nařídit

Topolánek také řekl, že si neumí představit, že by vláda lidem nařídila termín přijetí eura. "Nedovedu si proto představit, že bych občanům nadekretovat termín přijetí eura," prohlásil Topolánek.

Podle premiéra je zavedení eura otázka psychologická. "Zavedení společné měny musí být výhodné jak pro české občany, tak pro drobné české podnikatele, to je základní kritérium," řekl Topolánek.

Současně zopakoval, že eura se Česko v roce 2012 nedočká. Vláda příští rok patrně nerozhodne o vstupu do systému směnných kurzů ERM II, kdy se musí kurz koruny pohybovat ve stanoveném rozmezí vůči společné evropské měně. Rok 2012 jako datum přijetí eura je proto ohrožen. Česko by totiž muselo v mechanismu ERM II setrvat minimálně dva roky před přijetím eura.

"Nejdříve chceme stabilizovat veřejné finance tak, abychom viděli na několik let dopředu, že splníme maastrichtská kritéria," uvedl Topolánek.

Podle něj si nedokáže představit rozhodnutí v příštím roce o vstupu do systému ERM II a plnění všech podmínek EU v situaci, kdy Česko nemá důchodovou nebo zdravotní reformu.

Opozice přijetí eura podporuje

Podle prvního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je ale jeho strana přesvědčena o tom, že je možné zvládnout zavedení eura v Česku již v roce 2012. Vládní koalice by měla konečně stanovit termín pro zavedení eura, přínosy eura totiž podle něj převažují.

"Jsme přesvědčeni o tom, že pokud by vláda jednala tak, jak má, a rozhodla o vstupu do měnového mechanismu ERM II v roce 2008 tak, aby do něj ČR vstoupila během roku 2009, tak je možné zvládnout vstup ČR do systému euro v roce 2012," řekl Sobotka. Česko by mělo přijmout euro dřív než po roce 2012 i podle ekonoma Jana Švejnara, který je jedním z možných kandidátů na funkci prezidenta.

Čím dříve euro zavedeme, tím lépe, říká, ČR je na euro "de facto připravena". Schodek veřejných financí, který přijetí eura brání, není podle Svejnara tak velký, aby ho Česko nedokázalo v brzké době snížit.

Související témata:

Související články

Exportéři brojí proti koruně, chtějí euro

Čeští exportéři zaujímají první řady mezi těmi, kteří tvrdí, že eurem by se mělo v Česku platit v co nejkratší době. Sílící koruna, která však současně tlumí...

Topolánek: euro nepřijmeme asi ani v roce 2012

Premiér Mirek Topolánek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce označil termín přijetí eura v roce 2012 za nereálný. Podle něj je nezodpovědné stanovovat jakýkoliv...

Výběr článků

Načítám