Hlavní obsah

Tesla se propadla do rekordní ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čistá ztráta amerického výrobce elektromobilů Tesla se ve čtvrtém čtvrtletí navzdory silnému růstu tržeb zvýšila na rekordních 675 miliónů dolarů (zhruba 14 miliard korun) ze 121 miliónů dolarů před rokem. Ve čtvrtek to oznámila firma, jejímž zakladatelem a generálním ředitelem je známý podnikatel Elon Musk.

Foto: Tesla Motors

Tesla Model X (ilustrační foto)

Článek

Tesla zveřejnila hospodářské výsledky den poté, co další Muskova společnost SpaceX uskutečnila úspěšný premiérový let rakety Falcon Heavy, nejsilnějšího raketového nosiče současnosti. Raketa vynesla do vesmíru jeden z elektromobilů firmy Tesla. [celá zpráva]

Bez zahrnutí mimořádných položek automobilka ve čtvrtém čtvrtletí prodělala 3,04 dolaru na akcii. Ztráta tak byla nižší, než očekávali analytici. Ti ji podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 3,12 dolaru na akcii.

Tržby vzrostly o čtvrtinu

Čtvrtletní tržby společnosti Tesla vzrostly na 3,3 miliardy dolarů z 2,3 miliardy před rokem. Firma již začátkem ledna oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila dodávky zákazníkům meziročně o 27 procent na rekordních 29 870 vozů.

Tesla se nicméně potýká s problémy při zvyšování výroby nového elektromobilu Model 3. Automobilka nyní předpokládá, že do konce prvního čtvrtletí jeho produkce dosáhne zhruba 2 500 vozů týdně. Původně přitom plánovala, že se již do konce loňského roku vyšplhá na pět tisíc vozů týdně. Firma nyní vyrábí rovněž elektromobily Model S a Model X.

Elektromobil Model 3 je klíčový pro dlouhodobý úspěch automobilky, protože je jejím cenově nejdostupnějším vozem, který ji jako jediný může změnit v masového výrobce v době, kdy na trh s elektromobily vstupuje velké množství nových konkurentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám