Hlavní obsah

Tendr na transportéry za 25 miliard začne brzy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V letošním roce čeká českou armádu několik miliardových nákupů. Kromě pronájmu stíhaček v hodnotě 21 miliardy Kč, o kterých se v současné době vede jednání se Švédskem, se obrana chystá pořídit za 25 miliard Kč nové transportéry. Letos asi začne i výběrové řízení na nákup desítek terénních vozidel.

Foto: Karel Šimr

Evangelický kostel v Kralovicích s pomníkem M.J. Husa

Článek

Do konce února chce ministerstvo obrany vypsat tendr na dodávku 243 nových kolových transportérů, které by měly nahradit dosluhující OT-64. V úterý to novinářům řekli ministr obrany Miroslav Kostelka a jeho náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva. Ten podotkl, že příprava výběrového řízení na transportéry je v konečné fázi, kdy se znovu kontrolují zadávací podmínky, které budou účastníci tendru muset splnit

Zadávací dokumentace k tendru má přes 2000 stránek, a proto podle Kopřivy je možné, že se vyhlášení výběrového řízení o něco opozdí, bude-li v takto obsáhlém dokumentu nalezena případná chyba. "Jde nám především o to, aby dokumentace byla kvalitní," poznamenal náměstek.

Prvních 18 transportérů chtějí vojáci pokřtít v prosinci 2006. Přímo bojových vozidel chtějí vojáci jen šest desítek, předpokládají ale 17 dalších variant, například pro protichemické jednotky, průzkumníky, vojenskou policii a jako velitelské vozy. Ministr obrany minulý rok na podzim, hned poté, co o nákupu rozhodla vláda, uvedl, že v úvahu připadají tři typy strojů: švýcarská vozidla Piranha, rakouské Pandury, nebo finské stroje Patria.

V tendru jen české dovozní firmy

Podle mluvčího ministra obrany Ladislava Štichy budou armádě moci nabízet transportéry pouze české firmy. "O těch třech firmách se mluví s tím, že jsou firmy, které vyrábějí vozy, jež odpovídají našim představám," podotkl Šticha. Dodal, že výběrové řízení bude otevřené všem českým dovozním firmám. "Bude pouze na nich s jakými světovými výrobci uzavřou dohodu, pak budou soutěžit a my si vybereme to nejlepší," uvedl Šticha.

Smlouvu s vybraným dodavatelem chce ministerstvo obrany podepsat do září letošního roku, do poloviny října 2006 by mělo být prvních 18 vozidel připraveno k vojskovým zkouškám a po nich v prosinci převzato. Dodávky mají být ukončeny v roce 2012.

Dodavatele má podle představ ministerstva obrany vybrat meziresortní komise složená ze zástupců ministerstev obrany, financí, zahraničních věcí a průmyslu a obchodu, stejně jako tomu bylo při výběru stíhaček.

Reklama

Výběr článků

Načítám