Hlavní obsah

Telecom vzdoroval poklesu akcií

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České akcie v pátek oslabovaly. Poklesu vzdoroval zejména Český Telecom , který zpevnil o 0,6 procenta na 364,60 Kč. Na růstu kursu se projevilo rozhodnutí páteční valné hromady, že firma vyplatí ze zisku z minulých let hrubou dividendu 57,5 koruny na akcii.

Foto: archiv MEDIA IN

Jeskyně Ta-Cu, Čína

Článek

Firma tak mezi vlastníky rozdělí celkem 18,5 miliardy korun. Rozhodný den pro výplatu je 27. červen 2003, dnem výplaty má být 6. říjen 2003.

Fond národního majetku, který ve firmě drží 51 procent, by měl z dividend po zdanění získat osm miliard korun. Stát k tomu získá zhruba 2,8 miliardy na daních. Firma vyplácela dividendu pouze za rok 2000, a to 7,50 Kč před zdaněním na akcii. Na loňské valné hromadě FNM výplatu za rok 2001 zamítl.

Telecom bude výplatu krýt z vlastních zdrojů. Podle analytiků tak na dividendu využije téměř veškeré likvidní prostředky. Představenstvo firmy již minulý týden rozhodlo, že za letošní a příští rok by na dividendy mělo jít 50 až 70 procent konsolidovaného čistého zisku podle mezinárodních standardů.

Zpevnil ještě ČEZ, ale ostatní přední české akcie v pátek oslabily, nejvíce Erste Bank (1,37 procenta). Index PX 50 klesl o 0,17 procenta na 570,5 bodu.

Po výkyvech oslabila i Evropa

Evropské akcie v pátek silně kolísaly, později se však přizpůsobily americkým trhům a oslabovaly. Největší pokles zaznamenal francouzský výrobce elektroniky Thompson, který oslabil o 12,6 procenta. Thomson varoval před nižším pololetním ziskem, nedaří se mu hlavně v USA, kde je vystaven tvrdé konkurenci asijských výrobců, jejichž měny jsou svázány s klesajícím americkým dolarem. Nizozemský rival Philips ztratil na burze v Amsterodamu 3,9 procenta.

Americké trhy zahájily obchodování v černých číslech, zanedlouho však přešly do ztrát. Nejistota pramenila ze slabších výhledů některých předních firem, ale zejména ze strmého poklesu indexu spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity. Výrobní ceny v USA navázaly v květnu na rekordní dubnový propad a pod vlivem nižších cen energií dále mírně klesly. Podle některých analytiků ekonomický vývoj v USA je tak bližší spíše deflaci než inflaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám