Hlavní obsah

Tabáková společnost Altria kupuje výrobce elektronických cigaret NJOY

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká tabáková společnost Altria Group koupí zhruba za 2,75 miliardy USD (60,8 miliardy Kč) začínajícího výrobce elektronických cigaret NJOY Holdings. Firma to v pondělí uvedla v tiskové zprávě. Výrobce cigaret Marlboro tak opět sází na rychle rostoucí trh s elektronickými cigaretami, i když jeho předchozí investice do firmy Juul ho připravila o miliardy USD, uvedla agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Součástí transakce je také další platba až 500 milionů USD (11 miliard Kč), která závisí na rozhodnutí regulačních úřadů ohledně některých produktů NJOY.

Firma NJOY je jedním z mála výrobců vaporizačních zařízení, jehož produkty mají povolení od federálních regulačních úřadů.

Altria také oznámila, že investici do společnosti Juul vyměnila za nevýhradní globální licenci na část jejího duševního vlastnictví.

Altria v roce 2018 investovala do firmy Juul 12,8 miliardy USD (282,6 miliardy Kč), k prosinci loňského roku však hodnota této investice klesla na 250 milionů USD.

Juul stále čelí velkým regulačním a právním problémům, včetně tisíců žalob. Ukončením dohody si Altria uvolnila cestu ke koupi jiného výrobce elektronických cigaret nebo k vývoji vlastních produktů, protože dohoda s firmou Juul jí bránila firmě konkurovat.

Nová akvizice firmy NJOY by měla Altrii do tří let od završení transakce zvýšit očištěný zisk na akcii, časový plán pro dokončení transakce však Altria neposkytla. Potvrdila nicméně, že v letošním roce očekává zisk na akcii v rozmezí 4,98 USD až 5,13 USD.

Elektronické cigarety pomohou skoncovat s kouřením jen desetině lidí

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám