Hlavní obsah

Svatý Václav zavře větší obchody

Právo, Jiří Novotný
Praha

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních budou muset mít ve čtvrtek 28. září, tedy na svatého Václava, kdy je státní svátek české státnosti, zavřeno. Lidem tedy nezbude než se předzásobit či s většími nákupy počkat na víkend.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Navíc tentokrát Den české státnosti připadl na čtvrtek, takže se dá předpokládat, že spousta lidí si vezme na pátek dovolenou a bude tak mít čtyři volné dny.

Podle zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který nabyl účinnosti loni v říjnu, mají mít velké obchody zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do dvanácti hodin.

Pozor na zavřené lékárny v nákupních centrech

Zákaz se netýká lékáren, čerpacích stanic ani obchodů na letištích, nádražích a v nemocnicích. Pokud ovšem zavře celé obchodní centrum, jak k tomu letos došlo v převážné většině obchodních řetězců o Velikonočním pondělí, a pak i 8. května, nemůže být v provozu ani tamější lékárna, což lidem působí potíže.

Z obchodních řetězců nechá ve čtvrtek své prodejny otevřeny jen Alza, umožní v nich výdej zboží a řešení reklamací. A to bez ohledu na to, že Česká obchodní inspekce (ČOI) Alzu už dříve upozorňovala na porušování zákona.

Za porušení zákazu prodeje hrozí obchodníkům pokuta až jeden milión a v případě opakovaného přestupku až pět miliónů korun. Od nabytí účinnosti tohoto zákona zjistila ČOI devatenáct jeho porušení, pravomocně však zatím udělila jen osm pokut ve výši do dvaceti tisíc korun. Je ale pravděpodobné, že teď přitvrdí, vždyť zákon je v platnosti již rok.

Anketa

Souhlasíte s tím, že prodejny s větší plochou musí mít o svátcích povinně zavřeno?
Ano
49,3 %
Ne
50,7 %
Celkem hlasovalo 1218 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám