Hlavní obsah

Summit EU selhal, otázky hlubší integrace odložil na červen

– Brusel • Aktualizováno

Evropská unie odložila všechna rozhodnutí o směřování eurozóny, týkající další fiskální a ekonomické integrace na červen příštího roku. Uvedl to v noci na pátek list Financial Times s tím, že je to velká rána pro šéfy největších evropských institucí, které s tím měly začít už na začátku roku.

Foto: , Novinky

Článek

Zpráva přišla jen den poté, co se ministři financí dohodli na klíčových krocích k vytvoření bankovní unie. Podle šéfů zemí EU tento krok v tuto chvíli postačuje a otázky integrace v eurozóně mohou být odloženy.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že se šéfové zemí EU dohodli na hlubší integraci sahající za bankovní unii, uvedla BBC. Byly vytvořeny jednotlivé fáze této integrace, ale nebyla stanovena data, kdy se mají uskutečnit. Podle prezidenta EU Hermana Van Rompuye ale bylo cílem summitu vytvořit rozvrh této integrace.

Komuniké summitu se jen okrajově zmiňuje o dvou nejkontroverznějších návrzích Evropské komise, jimiž byly dlouhodobý rozpočet a závazné ekonomické reformy. V komuniké je zmíněno, že reformy budou jako možnost představeny v červnu.

Prezident EU Herman Van Rompuy také uvedl, že bude do června rozvíjet návrh zárodku rozpočtu eurozóny a „mechanismus solidarity“, který bude sloužit vládám, jež vysloví souhlas s reformními programy. Opuštěna byla idea vytvoření většího rozpočtu, který by měl pomoci zemím čelícím ekonomickým potížím. „Nedostali jsme za úkol na tom pracovat,“ řekl Van Rompuy.

Solidární rozpočet by neměl být velký

Kancléřka Merkelová řekla, že společné finanční zdroje pro takové „solidární“ opatření by měly být malé: „Je to otázka velmi omezeného rozpočtu. Nemělo by jít o stovky miliardy, ale tak deset až patnáct miliard.“ Podle ní i francouzského prezidenta Francoise Hollanda by do fondu měly přijít peníze vybrané v rámci nové daně na finanční transakce.

Pokrok nastal jen v cestě k bankovní unii, což ukázala už dohoda ministrů financí. [celá zpráva]

Další kroky se ale také uskuteční až během příštích šesti měsíců.

Dohody o daňové politice a pracovním trhu, které zřejmě vyžadují změnu Lisabonské smlouvy, se nebudou projednávat do dalších voleb do Europarlamentu, které se konají v půlce roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám