Hlavní obsah

Student Agency začne luxusními vlaky konkurovat ČD

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Žluté vlaky, které by během tří let měly konkurovat Českým drahám, ve čtvrtek na Dnu dopravy představil šéf Student Agency Radim Jančura. Návrh designu a interiéru slibuje, že by se i na českých železnicích v následujících letech rozmohlo kultivované cestování.

Článek

Jančura hodlá za bezmála dvě miliardy korun koupit šest souprav. Vlaky se budou jmenovat High Jet a Student Agency se již vychvalovala, že půjde o nejluxusnější vlak v Evropě, ale s tím rozdílem, že jízdné bude za „lidové ceny“.

Jeho High Jet by měl disponovat kinosálem či konferenčními místnostmi. "Naše druhá třída bude to, co u Intercity první," řekl podnikatel.

Stát brání drážní monopol

Vstup na koleje podnikatele není jednoduchý. Podle jeho slov se ministerstvo dopravy snaží o udržení monopolu Českých drah. „Mezi nejbolestivější místa tuzemské železnice patří například výběr dopravce bez výběrového řízení, nádraží, řízení provozu a konstrukce grafikonu vlakové dopravy v rukou ČD či přístup ministerstva dopravy k financování vozidel ze státního rozpočtu,“ vypočetl Jančura.

Jeho plánem není jen do tří let vstoupit na linku mezi Prahou a Ostravou, ale do budoucna by se chtěl dostat i na regionální tratě, jak ve čtvrtek uvedl.

Proto vyzval ministra dopravy Aleše Řebíčka, aby nebránil vypisování výběrových řízení a dal tak "život českým železnicím".

:. Student Agency má v plánu koupit šest souprav. Foto: Student Agency

:. Takto by měl vypadat konferenční sál ve vlaku Student Agency. Foto: Student Agency

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám